AIXECA'T
Què era aixecar-te contra la pobresa?
És un desafiament, on tots comptàvem molt. Entre les 12 del migdia del diumenge, dia 15 d'octubre de 2006, i les 12 del migdia del dilluns, dia 16 d'octubre, estàvem convidats a formar part d'aquesta iniciativa global. S’havia d’aconseguir el Record Guiness amb el major nombre de persones que s'havien aixecat mai, protestant contra les desigualtats del món.
Berlín, Nova York, Roma, Lisboa, Nairobi, Nova Delhi i moltes altres ciutats de tot el món també es van sumat a aquest esdeveniment. L'objectiu era que el dia 17 d'octubre, Dia Internacional de l'Eradicació de la Pobresa, es pogués anunciar que milers de persones a tot el món s'havien sumat a aquestes 24 hores de mobilització
A més, aquest desafiament serviria per a demostrar el recolzament global als Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni que han de ser aconseguits al 2015.
A Espanya, la iniciativa Aixeca't contra la pobresa va ser el punt de partida de la setmana de mobilitzacions de recolzament als Objectius del Mil·lenni que sota el lema “Rebel·la't Contra la Pobresa” va organitzar l'Aliança Espanyola Contra la Pobresa.
Per què aquesta iniciativa “Aixeca't”?
AIXECA'T CONTRA LA POBRESA va ser una iniciativa promoguda per la Campanya del Mil·lenni de les Nacions Unides i la Crida Mundial d'Acció Contra la Pobresa, que busca que els compromisos d'eradicació de la pobresa subscrits pels líders de 189 països en la Declaració del Mil·lenni siguin respectats.
Gràcies als 8 objectius de Desenvolupament del Mil·lenni definits en aquesta declaració, hi ha per primer cop un pla d'actuació global per acabar amb les principals causes de la desigualtat al món.
La iniciativa AIXECA'T CONTRA LA POBRESA EL 15-16 D'OCTUBRE de 2006 va ser una manera de dir que ja n'hi havia prou, i de pressionar els nostres líders perquè complissin els seus compromisos en aquest sentit.
Com hi podíem participar?
A les classes de tutoria, el tutor/a havia d’explicar a l'alumnat el significat d'aquesta iniciativa. També s’hvien de fer dues activitats. Una d'elles era la creació d'una frase que comencés per “ENS AIXEQUEM CONTRA...” o “ENS AIXEQUEM PER...”.
El dilluns 16, a les 12 del matí, al pati o a l'explanada del centre, els alumnes i el professorat ens havíem d’asseure a terra i a les 12 en punt havíem de fer el gest simbòlic d'aixecar-nos, però seguint un cert ordre. Els delegats o delegades de cada curs s’havien de posar davant la multitud i llegir el lema de la seva classe. Després que el delegat o delegada l'hagués llegit a través d'un altaveu, els companys/es de la seva classe s’havien d’aixecar i cridar el seu lema tots junts. Després s’havien de tornar a seure.
Com podíem fer que el nostre gest comptés?
Com a la resta de països, les oficines de la Campanya del Mil·lenni a Madrid i a Barcelona havien de comptar el nombre de persones que s'havien Aixecat contra la Pobresa per al Record Guiness . Per poder-ho fer calia que el centre formalitzés la seva adhesió abans del dia 15 i que abans de les 11 de la nit del dia 16 comuniqués les persones participants.
Els 8 objectius del Mil·lenni
Al setembre del 2000, 189 caps d'Estat i de Govern, reunits a la seu de Nacions Unides (Nova York) van signar la
Com ja hem explicat més amunt, el centre es va voler sumar a aquesta iniciativa, però resulta que el dia abans i aquell mateix matí abans de les 12 va ploure i el terra estava tot mullat i enfangat. L'acte va quedar una mica deslluït, perquè els alumnes no es van asseure i, per tant, no es van poder aixecar. De totes maneres crec que la majoria sabien quin era l'objectiu de l'acte
El dia 16 d'octubre vam participar en la campanya "Aixeca't" i ens han respost agraint la nostra col·laboració. En la pàgina adjunta hi ha un apartat de col·laboradors que s'anomena "Escuelas" on figurem com a col·laboradors.