dilluns, 30 d’abril del 2007

AIXECA'T

Què era aixecar-te contra la pobresa?
És un desafiament, on tots comptàvem molt. Entre les 12 del migdia del diumenge, dia 15 d'octubre de 2006, i les 12 del migdia del dilluns, dia 16 d'octubre, estàvem convidats a formar part d'aquesta iniciativa global. S’havia d’aconseguir el Record Guiness amb el major nombre de persones que s'havien aixecat mai, protestant contra les desigualtats del món.
Berlín, Nova York, Roma, Lisboa, Nairobi, Nova Delhi i moltes altres ciutats de tot el món també es van sumat a aquest esdeveniment. L'objectiu era que el dia 17 d'octubre, Dia Internacional de l'Eradicació de la Pobresa, es pogués anunciar que milers de persones a tot el món s'havien sumat a aquestes 24 hores de mobilització
A més, aquest desafiament serviria per a demostrar el recolzament global als Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni que han de ser aconseguits al 2015.
A Espanya, la iniciativa Aixeca't contra la pobresa va ser el punt de partida de la setmana de mobilitzacions de recolzament als Objectius del Mil·lenni que sota el lema “Rebel·la't Contra la Pobresa” va organitzar l'Aliança Espanyola Contra la Pobresa.
Per què aquesta iniciativa “Aixeca't”?
AIXECA'T CONTRA LA POBRESA va ser una iniciativa promoguda per la Campanya del Mil·lenni de les Nacions Unides i la Crida Mundial d'Acció Contra la Pobresa, que busca que els compromisos d'eradicació de la pobresa subscrits pels líders de 189 països en la Declaració del Mil·lenni siguin respectats.
Gràcies als 8 objectius de Desenvolupament del Mil·lenni definits en aquesta declaració, hi ha per primer cop un pla d'actuació global per acabar amb les principals causes de la desigualtat al món.
La iniciativa AIXECA'T CONTRA LA POBRESA EL 15-16 D'OCTUBRE de 2006 va ser una manera de dir que ja n'hi havia prou, i de pressionar els nostres líders perquè complissin els seus compromisos en aquest sentit.
Com hi podíem participar?
A les classes de tutoria, el tutor/a havia d’explicar a l'alumnat el significat d'aquesta iniciativa. També s’hvien de fer dues activitats. Una d'elles era la creació d'una frase que comencés per “ENS AIXEQUEM CONTRA...” o “ENS AIXEQUEM PER...”.
El dilluns 16, a les 12 del matí, al pati o a l'explanada del centre, els alumnes i el professorat ens havíem d’asseure a terra i a les 12 en punt havíem de fer el gest simbòlic d'aixecar-nos, però seguint un cert ordre. Els delegats o delegades de cada curs s’havien de posar davant la multitud i llegir el lema de la seva classe. Després que el delegat o delegada l'hagués llegit a través d'un altaveu, els companys/es de la seva classe s’havien d’aixecar i cridar el seu lema tots junts. Després s’havien de tornar a seure.
Com podíem fer que el nostre gest comptés?
Com a la resta de països, les oficines de la Campanya del Mil·lenni a Madrid i a Barcelona havien de comptar el nombre de persones que s'havien Aixecat contra la Pobresa per al Record Guiness . Per poder-ho fer calia que el centre formalitzés la seva adhesió abans del dia 15 i que abans de les 11 de la nit del dia 16 comuniqués les persones participants.
Els 8 objectius del Mil·lenni
Al setembre del 2000, 189 caps d'Estat i de Govern, reunits a la seu de Nacions Unides (Nova York) van signar la
Com ja hem explicat més amunt, el centre es va voler sumar a aquesta iniciativa, però resulta que el dia abans i aquell mateix matí abans de les 12 va ploure i el terra estava tot mullat i enfangat. L'acte va quedar una mica deslluït, perquè els alumnes no es van asseure i, per tant, no es van poder aixecar. De totes maneres crec que la majoria sabien quin era l'objectiu de l'acte
El dia 16 d'octubre vam participar en la campanya "Aixeca't" i ens han respost agraint la nostra col·laboració. En la pàgina adjunta hi ha un apartat de col·laboradors que s'anomena "Escuelas" on figurem com a col·laboradors.

II TROBADA DE DELEGATS

Delgats i delegades assistents: fila superior d'esquerra a dreta: Eva Sanz (3r E), Aina Marrasé (3r C), Elba Mateos (4t C), Santiago Vernet (4t D), Alejandro Morales (2n BAT B)
Fila inferior d'esquerra a dreta: Angie González (3r B), Aarón Jiménez (3r D), Pere Capotillo (3r A), Paula Barragán (!r BAT C), Arantxa Rojí (1r BAT B)

La Coordinació Territorial de Joventut i el Consell Comarcal del Tarragonès van convidar l'IES Jaume I el dia 27 de setembre del 2006 a participar a la Trobada de Delegats/des de Curs del Tarragonès, que tenia com a eix principal incidir en la dinamització i el foment de la participació democràtica juvenil.
Aquest programa constava de dues actuacions: la primera, més genèrica, era l'enviament de pòsters i quadríptics, que es van repartir per les classes, sobre l'elecció de delegats/des, les seves funcions, drets i deures.
La segona part va ser la trobada que reunia els/les delegats
/des dels centres educatius de secundària en un espai fora de l'àmbit escolar, a l'inici de curs. Aquesta trobada es va fer durant un matí, en què es van realitzar diferents activitats amb metodologies actives dirigides per experts sobre formació en participació.
La trobada es va celebrar el dijous 19 d'octubre i hi van ser convidats tots el centres educatius de secundària de la comarca del Tarragonès. S'adreçava als/les delegats/des de curs de 3r i 4t d'ESO, 1r i 2n de Batxillerat i Cicles Formatius de grau mig, així com als/les professors/es acompanyants.
Els objectius que es pretenien aconseguir amb les trobades de delegats eren: formar, aprofundir i informar sobre les habilitats socials, actituds personals i les funcions, drets i deures dels delegats de curs; afavorir i fomentar la consolidació d'hàbits i actituds participatives i responsables; així com proporcionar eines i recursos que faciliten la tasca que han d'exercir com delegats /des.
En el decurs de la trobada es van realitzar unes dinàmiques dirigides als/les delegats/des i unes altres per als/les professors/es que els acompanyaven, en aquest cas la Filo Muñoz i la Montse Piqué.
Els continguts de les dinàmiques de delegats abordaven el tema de la participació juvenil com un contingut formal, s'aprèn a participar participant, i per tant requereix de coneixements, domini d'habilitats, estratègies, actituds; també van exercitar l'autoestima, l'autoconfiança per intervenir, el sentit crític, la presa de decisions, el domini de mecanismes participatius, etc.
Es va realitzar també una reunió de treball amb professorat acompanyant dels delegats per tal d'intercanviar experiències i compartir temes al voltant dels mecanismes de participació dels alumnes en la gestió dels centres educatius, la representativitat, les tasques, funcions i decisions que poden prendre els delegats.
La metodologia a seguir va ser reunir els/les delegats/des de curs de la comarca i el seu professorat acompanyant a les instal·lacions del Complex Educatiu de 9 a 13:30 hores on van realitzar dinàmiques de grup, xerrades, debats i espais de reflexió.
El grup de treball de professorat es va reunir en una aula per tal de discutir “La participació de l'alumnat en els instituts de secundària”. I allí vam debatre molts temes al voltant de tres apartats:
• qüestions entorn a la participació: Què entenem per la participació dels alumnes en els centres de secundària?... Quines creieu que són les actituds, conductes i expectatives dels alumnes entorns de la participació?... Creieu que la participació quotidiana que s'ofereix als alumnes en els vostres centres té més d'una participació ritual, simbòlica i legimitadora que de participació formativa i creadora de valors?...
• a nivell de centre: Creieu que els actuals òrgans de representació de la comunitat educativa permeten als representants dels alumnes ser quelcom més que simples convidats de pedra sense capacitat real per influir en les decisions i acords que es prenen?...
• a nivell d'aula: les propostes que presenten els alumnes a nivell d'aula i de consell escolar tenen incidència real en la vida escola? Existeixen espais i períodes lectius dedicats a la participació dels alumnes? Aquests espais coincideixen amb l'hora de tutoria?...
Els alumnes van ser dividits en grups i van participar en diverses dinàmiques: d'atenció a la diversitat, de presentació i coneixement, per millorar les habilitats socials, per treballar l'autoestima i per treballar la comunicació. Al final als alumnes els van donar un CD amb tot un seguit d'informació recollida: les dinàmiques treballades, la normativa que hi ha al voltant dels delegats i alumnes en general i un manual que teniu aquí per si el voleu consultar o llegir.
Va ser un matí intens per a tots i al final cap a casa amb la sensació que hi ha molta feina a fer en aquest sentit i molt poc temps per a fer-la.

PREMIS 30 D'OCTUBRE, 2006

Com cada any, l'Ajuntament de Salou ha convocat el concurs "Premis 30 d'octubre". El lliurament de premis es va efectuar el 27 d'octubre en un acte multitudinari certament. Aquests són els alumnes (o exalumnes) de l'institut que van guanyar algun dels premis. També posarem una foto dels membres del jurat (sota la fletxa i de dreta a esquerra els de l'institut: M. Piqué, M. Vallès, M. Vidiella i M.C. Naval). Enhorabona a tots els guanyadors i guanyadores i ànims per al concurs del proper any 2007!!

Els guanyadors en la categoria Pintura i Dibuix:






- Carlos Ayala (3r A), 1r premi, grup D.

- Hugo Somé (4t D), 1r premi, grup E.

- Míriam López (4t C), 2n premi, grup E .







- Simona Stankevicivte (4t D), 2n premi, grup F (no foto).

- Jordi Jarque (exalumne, foto de 03-04), 1r premi, grup G.

Els guanyadors en la categoria de Literatura:

- Valentina Bocchio (3r E), 1r premi, grup D.







- Rebeca Descarrega (1r BAT B), 1r premi, grup E.

- Joaquim Curto (exalumne), 1r premi, grup F.







- David García (2n BAT B), 2n premi, grup F.

- Adrián di Pizzo (exalumne), 1r premi, grup G.







Els guanyadors en la categoria de Fotografia:

- Daniel Mateos (4t C), 2n premi, grup E.







- Jordi Jarque (exalumne, foto de 03-04), 1r premi, grup G.