dissabte, 15 de desembre del 2007

Lliurament de beques 2007 - 08 i xerrada del X. Graset

El passat divendres, dia 14 de desembre, a les 9 del matí, va tenir lloc al Centre Cívic el lliurament de les beques que cada curs lliura l’ajuntament als joves de Salou que, havent acabat el BAT amb bones notes i tenint la intenció d’anar a la universitat, la demanen.

Es premia l'alumnat que ha estat qualificat amb Matrícula d'Honor per les Juntes d'Avaluació de 2n de Batxillerat i un alumne/a de cadascuna de les modalitats, tot tenint en compte l'expedient acadèmic i la renda familiar

Com a novetat, aquest curs ja s’ha anunciat que el proper curs també podrien optar-hi els joves de Salou que amb la mateixa intenció hagin acabat un cicle formatiu de grau superior, ja que ara ja es cursen aquests estudia a Salou, concretament el CFGS de Secretariat i el d’Ed. Infantil.

Precisament aquest va ser el públic de la xerrada que posteriorment al lliurament ens va fer el Xavier Graset, els alumnes que aquest curs 2007 – 08 cursen 2n de BAT i els cicles abans esmentats. A la taula presidencial també hi havia, a més del X. Graset, l’alcalde, l’Antonio Banyeres, el regidor d’Ensenyament, el Paco Gaya, i la directora de l’IES Jaume I, la Montse Vallès.

Els alumnes que aquest curs han rebut les beques són el Carlos Javier Ruiz, el Kevin Molina, la Laia Duart, el Jorge Lorente i el Rubén González que no va assistir a l’acte.

Com a cloenda de l'acte sempre hi és convidat algun personatge conegut (l'Alfred Rodríguez Picó, l'Oriol Grau, la Montserrat Subirats, la Mercè Sala...) Enguany el personatge convidat, com hem dit, és el Xavier Graset. La seva intervenció portava com a títol “El verí de la ràdio”.

El Xavier Graset va desenvolupar davant dels ulls dels alumnes i oients en general la seva experiència en el món del periodisme i va destacar com a molt important en la seva vida professional la seva estada durant quatre anys a Ràdio Salou, on va començar a treballar sense haver acabat els seus estudis universitaris. Ens va explicar que, certament, es pot fer de periodista sense ser-ho, sense haver estudiat la carrera, però també va afegir que el punt de reflexió, de saber el perquè les coses són com són i no són d’una altra manera, la profunditat i el rigor que pot donar un periodista amb estudis a l’hora de fer bé d’intermediaris entre el que passa i la seva transmissió al públic (de ràdio, de diari, de televisió...) només la pot donar l’estudi que se’n fa mentre estudies la carrera.

Ell va combinar l’estudi de periodisme amb la part pràctica de la carrera, l’obtenir informació essent ell mateix el conductor del cotxe, el que té la idea, el que prepara la notícia, el que entrevista, el que prepara els micros... I aquest fet li va permetre tocar sempre de peus a terra mentre estudiava i veia la part reflexiva de la carrera. No sempre el que es fa o s’estudia té un profit immediat; de vegades, triga a donar fruit tot el que has après a l’institut o el que has fet en el teu primer treball. Això és el que li va passar a ell. Mentre treballava en els diversos mitjans per on ha passat (setmanari El Temps, els diaris El Periódico, La Vanguardia, programes de TV3, programes produïts per El Terrat... o en l’actual, com a presentador a Catalunya Ràdio), el seu treball de base sempre hi ha estat present com a forjador d’un caràcter que sempre ha intentat en el que és petit i en el que és gran, en el que és local i en el que és nacional o internacional, fer-ho el millor possible perquè així és com es forja un hàbit i una manera de fer que ens pot portar cada dia més lluny ens els objectius que ens hem fixat en dissenyar la nostra biografia. Nosaltres som els que la dissenyem i els que decidim com ha de ser.

I així entre reflexions i anècdotes de la seva experiència personal com a estudiant i periodista, el Xavier Graset ens va fer una xerrada àmpliament profitosa i entretinguda, tot i que potser els alumnes s’esperaven una altra cosa, ja que el X. Graset bàsicament els és conegut per la seva intervenció en programes d’entreteniment de El terrat, amb la vis còmica que caracteritza els seus programes.

dimarts, 11 de desembre del 2007

The Singalong Project

Durant els dies 20 i 21 de desembre tots els cursos de l'IES Jaume I participaran en aquesta activitat organitzada pel Dep. de Llengües estrangeres. Dos professors d'anglès, el Josep Suller i la Bàrbara Latham, porten a terme una projecte que lliga diversos aspectes de l'aprenentatge de l'anglès que van des dels purament formals (els de la llengua) fins als culturals a través de la música, a través de les cançons en anglès.

Tocant a l'activitat pedagògica, no cal dir que històricament i tradicionalment, el professorat de llengües estrangeres, en general, ha utilitzat la música en forma de cançons no només per motivar l'alumnat sinó com a instrument per introduir, reforçar i consolidar estructures gramaticals, vocabulari, pronunciació, etc.

La música és present a les nostres vides i en les nostres rutines. La música en anglès, la qual ha dominat el panorama internacional des de fa dècades, és també part de la nostra cultura, entesa com la cultura occidental i, per tant, The Singalong Project esdevé una gran activitat que lliga diversos aspectes que van des dels aspectes més purament formals (els de la llengua) fins als culturals i musicals.

Pel que fa a la part didàctica d'aquesta activitat (The Singalong project) cal distingir entre les activitats a priori del concert, durant el concert i les a posteriori.

Les activitats a priori són aquelles que tenen lloc a l’aula tant a la d'informàtica com a l'aula normal. Els alumnes treballen els textos d’una selecció de cançons mitjançant les capacitats de Listening, Reading i Speaking; és a dir mentre escolten el text d'una cançó han de realitzar diferents exercicis on, a part de treballar la llengua d'una manera global (gramàtica, vocabulari, pronunciació, lèxic, etc.), practiquen diferents estratègies que estimulen i contribueixen a la millora d'aquestes dues habilitats (Reading and Listening). Conseqüentment, a força de repetir parts, o les tornades, d'una cançó mentre realitzen aquests exercicis, els alumnes estan consolidant aspectes formals de la llengua (gramàtica, vocabulari, pronunciació, lèxic, etc.) i una altra capacitat: Speaking.

Durant el concert, els alumnes canten juntament amb la Bàrbara i el Josep les cançons que han treballat a classe, i els més valents fins i tot pugen a l'escenari (on stage) com a cantants principals ajudats pels dos músics de The Singalong Project.

Les activitats a posteriori, són les mateixes que les activitats a priori del concert. La diferència és que ara tenen més significat pels alumnes perquè tenen el record del dia del concert; de com ells i els seus companys les cantaven.

Òbviament, el concert va acompanyat d'un gran desplegament tecnològic. A part de l'equip de música, The Singalong Project compta amb una gran pantalla on surt reproduïda la lletra de cada cançó que canten. Així, ningú s'escapa de no poder o saber cantar la cançó.

Aquesta activitat ha estat organitzada pel Departament de Llengües estrangeres. Si voleu més informació podeu adreçar-vos a la Rosa M. Monné.

Els components del SINGALONG PROJECT són 2; el Josep Suller (1971) i la Bàrbara Latham. Tos dos són professors de l’EOI de Tgna. De fet, la Bàrbara és la professora d'anglès de l’EOI del fill de la Mercè Requesens. El Josep a més és el coordinador de les TIC de l’EOI de Tgna i va començar a tocar la guitarra als 16 anys. Als 18 ja tenia la seva banda, Lord Byron, la qual es va convertir en Lausengiers més tard. Amb ella va guanyar el concurs EXIT de l'any 1993 i van actuar al canal 33. Actualment és el guitarra principal de la banda tarragonina "Los Chicanos" i a part d'haver gravat algunes maquetes i algun vídeo, estan fent concerts per arreu d'Espanya. A més d'haver estudiat filologia anglesa, el Josep ha cursat estudis de música (jazz, harmonia, composició, improvisació, etc.) al Taller de Música de Barcelona, i a l'any 2000 va esdevenir el guitarra principal que acompanya el músic i cantant Mikel Herzog. La Bàrbara Latham (1957) va néixer a Liverpool i és professora d'anglès de l’EOI de Tgna. des del 1990. A l’època del punk, cap als 70, va començar a cantar en una banda anomenada The Ozones al llegendari Eric's Club, un local al mateix carrer on estava situat un altre mític local The Cavern, on els Beatles havien començat la seva carrera musical. A la dècada dels 80 la Bàrbara va estudiar música i va obtenir el Diploma in Music at Liverpool's Greenbank School of Performing Arts. Més tard, durant la dècada dels 80 i ja establerta a TGN, va formar part del The Jazz Trio juntament amb el saxofonista tarragoní Xavier Pié.

divendres, 7 de desembre del 2007

Cine Fòrum: Migració Irregular

El cine fòrum basat en el documental "Inshallah Europa" serà el dia 12 de desembre al TAS de Salou, a les 11,45. De l'IES Jaume I hi assistiran els alumnes de BAT i cicles.
El documental explica la vida dels immigrants subsaharians que intenten arribar a Espanya saltant la tanca que envolta la ciutat autònoma de Melilla. Aquests immigrants s'agrupen en campaments distribuïts per la muntanya del Gurugú, una zona boscosa en territori marroquí, molt propera a la frontera espanyola.
Aquest documental va ser filmat el 2004, abans dels grans disturbis, amb morts, que van conduir a erigir una tanca més alta i a intensificar la vigilància de fronteres.
Des de l'origen de la història, les persones han viatjat buscant de millors perspectives econòmiques. Aquestes migracions, que han configurat el món tal i com el coneixem avui en dia, segueixen essent ara una dimensió important dels grans moviments de població.
En l'actualitat, les mercaderies poden circular amb més llibertat que les persones. Les dificultats existents per travessar legalment certes fronteres es tradueixen en un nombre creixent de persones que es veuen abocades a viure sense papers en el país de destí, que no les ha admès legalment: són els anomenats clandestins.
Privades d'existència legal, de drets civils i socials, i d'una mínima xarxa de solidaritat que els dóna suport, aquestes persones pateixen de desarrelament i són sovint objecte d'explotació (laboral o d'un altre tipus).
"Reforçar fronteres no és simplement la solució als reptes migratoris als quals s'enfronta Europa. Una gestió efectiva de la migració ha de també incloure salvaguardes per a un gran nombre de persones que arriben a les fronteres de la UE i necessiten protecció internacional". (Declaració d'Antonio Guterres, Alt Comissionat de l'ACNUR, juny de 2006)

diumenge, 2 de desembre del 2007

Actuació del grup de teatre "És això" de Reus

El dilluns 12 de novembre de 2007 el grup de teatre amateur “És això” de Reus va visitar el nostre institut en una jornada en què es promovia la sensibilització sobre la recollida selectiva. Va ser un èxit!

El grup de teatre amateur “És això” de Reus va estar tota la jornada lectiva de dilluns 12 de novembre al nostre institut. Van fer un total de set representacions teatrals, als quatre primers i a tres segons d’ESO classe per classe.

Ho vam fer així perquè vam primar la proximitat entre els actors i l’alumnat, perquè consideràvem que la campanya seria més efectiva com més propera fos. Una inspectora d’Educació, la seva germana a punt de tenir una criatura, una ludòpata, una secretària de l’institut, un lampista i un conseller delegat de Medi Ambient de la Diputació de Tarragona protagonitzen una comèdia d’embolic molt divertida. Entre broma i broma el fals conseller va explicant què s’hi ha de llençar a cada contenidor dels que tenim al nostre centre.

El més xocant, però, és que l’alumnat no en sap res de res i s´ho creuen tot fins que apareix la germana de la inspectora, que diu que el marit, l’Octavi, l’ha abandonat i no sap on anar. Aleshores els nois i els noies ja comencen a sospitar que la cosa no és seriosa. Un cop acabada la representació es fa la presentació del grup i es passa al debat i a la reflexió sobre els objectius de la campanya. Professorat i alumnat vam riure molt, però ara a veure si ho notarem al pati i als passadissos!

Ed. Infantil: taller sobre alimentació

Els alumnes del CFGS d'Ed. Infantil van assistir el dia 16 de novembre a un taller organitzat per La Caixa sobre alimentació. No hi ha fotos, però sí l'experiència d'una activitat que els enriqueix tant personalment com de cara al seu futur professional, l'adquisició d'hàbits alimentaris correctes.

BubbleShare: Share photos - Print Christmas Coloring Pages.


En un dels crèdits que es cursen al cicle, C-3 “Autonomia personal i salut”, els nostres alumnes aprenen a conscienciar-se de la importància d’adquirir uns adequats hàbits d’alimentació i de com planificar-los en les tasques quotidianes de l’educació infantil. El taller en què van participar era d’especial interès per l’aplicació didàctica i funcional que representava dels continguts treballats a classe.

Els tallers que organitza la fundació “La Caixa” intenten cercar un espai físic i temporal per poder aplicar una pedagogia significativa. La realització del Taller va anar a càrrec de l’Ada Parellada qui ens va fer partícips del seu entusiasme i metodologia engrescadora. En les dues hores d’activitat va tractar els següents temes:

1. Gastronomia: reflexions generals.

2.Organització general i muntatge d'un taller pràctic.

3. El cicle de la poma: de la llavor al plat. La pomera. Les pomes: varietats i tipologies.

4. La salut i la poma, diferents utilitzacions.

5. Com menjar una poma.

6. Folklore de la poma: vessant cultural.

7. Confecció del taller culinari al voltant de la poma

Ara ja fa un parell o tres de cursos al centre es va instaurar e dia de la fruita i la campanya es va iniciar repartint a tots els alumnes del centre una poma per esmorzar. Així podem veure el Paco repartint la poma als seus alumnes

dissabte, 1 de desembre del 2007

"El bus de la prevenció" visita l'IES Jaume I

El dia 26 de novembre va passar pel nostre centre "El bus de la prevenció". La Mercè Requesens, la coordinadora de Riscos, a qui podem veure inspeccionant l'activitat va ser l'encarregada de planificar tots els detalls. Al llarg de tot el matí hi van passar tots els grups de primer i segon d'ESO en grups de 14 alumnes. Dins el bus i a través de l'ordinador els alumnes van estar realitzant diverses activitats al voltant de la prevenció de riscos. A més, hi havia una monitora que anava instruint els alumnes que tenia asseguts al voltant d'una taula i davant d'una projecció.
Els grups s'anaven esperant fora de l'autobús. Així podem veure dins el bus la meitat de 3rC i fora l'altra meitat amb la seva professora, la Rosa M. Monné.Aquesta iniciativa es fruit d'un acord marc de col.laboració entre els Departaments de Treball i d'Educació per formar en prevenció de riscos laborals els alumnes d'ensenyament secundari obligatori (ESO) i parteix del convenciment que, per aconseguir a llarg termini una reducció dels accidents laborals, és imprescindible que els nens, nenes i joves, que seran els futurs treballadors i empresaris, interioritzin que la seguretat i la salut laboral no són elements afegits a l'acte de treballar, una norma més que complir, sinó part essencial de l'activitat labor