dijous, 27 de març del 2008

Cangur 2007 - 08

Aquest curs 2007 - 08 l'IES Jaume I torna a ser seu del Cangur. Al nostre centre vindran els alumnes de Cambrils, Vila-seca i Salou, prop d'un centenar de nois i noies, per participar un any més en aquest concurs de resolució de problemes matemàtics. Això serà el dia 3 d'abril, a les 10 del matí.
La prova Cangur, convocada per la Societat Catalana de Matemàtiques, i organitzada per una comissió catalano - valenciano - balear vol estimular i motivar l'aprenentatge de les matemàtiques a través dels problemes. Consisteix en una prova de 30 reptes matemàtics, de dificultat creixent i de resposta tancada, amb cinc opcions per a cada problema. Els enunciats els prepara una comissió internacional, Le Kangourou sans Frontières, on Catalunya participa com a nació i actualment n'ostenta una de les vicepresidències. Llavors els participants i les participants d'arreu d'Europa i d'altres països del món es plantegen els mateixos problemes i tenen un temps d'una hora i un quart per intentar resoldre'ls.

Esperem gaudir d’una bona jornada i que els nois i noies s’ho passin molt bé resolent els diversos reptes que se’ls plantegin. Suposem que el Departament de Matemàtiques, per iniciativa de la Carme Pagès, ja deu estar preparant les bossetes d'avellanes (molt energètiques, molt pròpies de les terres del Camp) amb què obsequia tots els participants del concurs. Aquí posem unes fotos del concurs del curs passat. També incloem les fotos del dinar en què van atipar-se tots els alumnes que van ajudar a organitzar la sala d'actes per a l'il·lustre event i les de la preparació de les avellanes.

dijous, 13 de març del 2008

Problemes a l'esprint!

L'activitat Problemes a l'esprint és una activitat en línia de resolució de problemes de matemàtiques, per a la qual la denominació de "a l'esprint" prové del fet que el centre guanyador és el primer que envia un missatge de correu electrònic amb totes les solucions correctes a les qüestions que es plantegen. L'activitat va néixer l'any 2000, Any mundial de les matemàtiques, com una activitat complementària al Cangur de la SCM, per a alumnes de segon cicle d'ESO i Batxillerat. A partir de l'any 2002 l'activitat es desenvolupa en tres nivells: cicle superior de primària, primer cicle ‘ESO i segon cicle d’ESO juntament amb BAT. Aquesta activitat:

  • està adreçada a equips de centre, formats per alumnes del primer cicle d'ESO.
  • es pot fer molt bé amb equips "internivells" (alumnes de 1r i 2n d'ESO), organitzats de la manera que en cada centre es consideri més eficaç.
  • té aspectes de "relleus" perquè cal una tasca de col·laboració entre diversos membres de l'equip, que s'han de passar informació de l'un a l'altre.

El dia 26 de febrer, dimarts, va tenir lloc el VII Problemes a l’esprint per a primer cicle d’ESO. Hi van participar alumnes del primer cicle. Al nostre centre, l’IES Jaume I de Salou, l’activitat va ser organitzada naturalment per les professores del Dep. de Matemàtiques que cada dia estan més engrescades organitzant activitats matemàtiques per als seus alumnes.

Hi han participat un total de 50 centres, un de les Illes Balears, 4 del País Valencià i tots els altres, de Catalunya. Des de la comissió organitzadora es veu amb joia l'augment constant de participació en cada edició dels Problemes a l'esprint per al primer cicle d'ESO.

És imprescindible una felicitació a tots els xiquets i totes les xiquetes que hi han participat. S’hi han passat una bona estona mirant de trobar el gust per la resolució de problemes... d'això es tractava! Aquí teniu el missatge rebut d'un centre perquè il·lustra l'objectiu amb què es prepara l'activitat: "L'alumnat ha treballat les matemàtiques d'una altra manera; s'ho han passat bé mirant de resoldre problemes i ajudant-se els uns als altres. No hem encertat tots els problemes però ara ho hem de deixar. Ha estat una estona de tràfec però ens ho hem passat molt bé".

Gràcies a tothom qui hi ha participat!

Una nova convocatòria dels Problemes a l'esprint per als alumnes de primer cicle de l’ESO el dia 19 d'abril de 2007 al matí, en cada centre a l'hora que s'adapti millor al seu horari. També per al 29 d’abril, dimarts, hi ha una nova convocatòria per als alumnes de segon cicle d’ESO i BAT.



dissabte, 8 de març del 2008

Educació vial: Institut Guttmann

Com cada curs i dins de la campanya d'Educació vial, el dia 8 de febrer de 2008, ens va visitar un representant de l'Institut Guttmann, el Ferran Roca. Si el Jaume Tost, que era qui ens visitava fins ara, va sofrir un accident de moto que el va deixar assegut en una cadira de rodes, el Ferran Roca va tenir un accident fent un castell. Durant una bona estona i després de passar-nos un DVD amb informació sobre aquest tipus de lesions que sofreix ell a la medul·la i altres informacions importants sobre el tema, ens va estar explicant la seva experiència personal i interactuant amb l'alumnat de 1r de BAT i cicles que li van fer moltes preguntes. Una vegada més, cal agrair a aquesta institució i al seu representant, el Ferran Roca, la tasca de conscienciació que fan envers els nostres alumnes. Esperem que la seva intervenció, les seves recomanacions i la seva pròpia experiència personal els hagin estalviat algun accident.
BubbleShare: Share photos - Play some Online Games.

divendres, 7 de març del 2008

TRiCS: Curs de Comunicació oral.

BubbleShare: Share photos - Powered by BubbleShare


Ja fa temps que el II Fòrum de Treballs de Recerca de BAT i Crèdits de Síntesi dels CFGS (TRiCS) es va movent i organitzant. Aquest curs van al Fòrum deu alumnes: M. Asensio, D. B. Pacheco, Ch. Porton, J. Cavaglia, L. Martínez, A. Lorenzo, R. Obis, M. Vaccaro, F. Català i D. Sánchez.
El dia 6 de març alguns d'aquests alumnes de 2n de BAT van assistir a TGN a un Curs de Comunicació oral impartit a la Facultat de Publicitat de la URV per Encarnació Rodríguez. Van ser la M. Asensio, la D. B. Pacheco, la Ch. Porton, la J. Cavaglia i la Laura Martínez.
La veritat és que va ser divertit (almenys per a mi, és clar). A 2/4 de 9 vam agafar el tren cap a TGN i a 2/4 de 10 ja érem a la Facultat de Publicitat de la URV. La situació va tenir la seva gràcia perquè em vaig trobar que elles no sabien ni on anaven ni què hi anaven a fer. Només sabien que se'ls impartiria un curset d'expressió oral (del qual van rebre un certificat d'assistència). No sabien la segona part, que haurien de parlar en un estudi de televisió i davant d'unes càmeres que les estarien gravant (simulant la presència del públic que tindran el dia del Fòrum). Blanques van quedar quan van veure que els seus companys de l'IES Salvador Vilaseca de Reus portaven el resum dels seus treballs per exposar-los davant les càmeres. Déu meu, encara ric ara, per dins, és clar! N'hi havia que volien marxar! La veritat és que no les tenia totes. Serien capaces de marxar? L'hauria de fer jo l'exposició?
Primer en una aula de la facultat van escoltar els consells i recomanacions que la professora (Nani Rodríguez) els va donar. Després vam fer un parèntesi i vam anar al claustre a esmorzar i a comprar l'aigua que les instruccions deien que s'havia de portar, instruccions que elles no van rebre, per cert. Segur que va ser el destí que va vetllar d'aquesta manera per l'èxit de la sortida!
Finalment va arribar el moment dels nervis, dels "jo no vull", "jo no sortiré", "jo me'n vaig, que no em vull perdre la classe d'història"...
Mentre, com podeu veure, jo anava fent fotos, immortalitzant el moment, ai làs!... Fins que se'm van acabar les piles de la càmera. Au, vinga, a córrer! ja em veus buscant una botiga per comprar piles! La vaig trobar, les vaig comprar i corrents cap a la facultat un altre cop. Mentre, els alumnes del Vilaseca i la Chantal ja havien fet la seva primera intervenció davant les càmeres: el seu nom, el nom de l'IES, el nom del seu treball de recerca... I Deú n'hi do, quins noms tenen els TR de Biologia (Laura i Chantal: “Introducció a l’anàlisi filogenètica dels organismes eucariotes, a partir de l’estudi de les seqüències del citocrom c i la histona H2B, mitjançant eines bioinformàtiques"; el de la Julieta i Danann semblant) Si el treball va ser seu només per recordar el títol!
Prèviament a aquestes intervencions el noi encarregat de l'estudi ens va ensenyar una mica l'estudi i la sala on fan els arranjaments i gravacions, sala, fixeu-vos-hi bé, que ocupa el que en temps dels romans era l'espai que hi havia entre la cara exterior de la muralla i la interior. La muralla romana era tan ampla que entre els seus dos murs s'hi ha pogut encabir aquest sala d'arranjament de gravacions de televisió! En fi, deixem-nos d'emocions fortes i tornem a la narració dels fets TRiCS.
Els primers en asseure's a la taula i fer la presentació dels TR van ser els alumnes de l'IES Vilaseca, amb els seus resums i els seus nervis també; després vam ser nosaltres. La primera en sortir va ser la Mariona, sense papers, improvisant, aparentment tranquil·la. Després les altres noies, per parelles ja que els seus treballs eren de grup. Aquí ja hi va haver algun problemet perquè s'havien de repartir les intervencions.
La veritat és que vaig quedar sorpresa. Malgrat els nervis, malgrat la improvisació, malgrat no tenir el suport de la presentació de PPS de què van disposar en el seu dia per fer l'exposició, les seves intervencions van ser tan bones o més i tot que les dels companys del Vilaseca. Fins i tot jo, professora de llatí i grec, entenia les seves explicacions! I és que, a més, parlaven amb entusiasme. Jo les veia i no m'ho creia, aquelles xiquetes totes esporuguides i amb ganes que se les empassés el terra, estaven fent unes bones exposicions, malgrat les circumstàncies. Evidentment hi va haver moments de dubte, algun barbarisme gairebé sempre rectificat per elles mateixes..., però sobretot el que hi havia era coneixement del tema de què parlaven, l'havien treballat i elles n'havien tret unes conclusions, les seves conclusions, era el seu treball, i se'ls notava que n'estaven satisfetes. Per mi va ser un moment meravellós, malgrat tot. Va ser un moment en què em vaig sentir orgullosa, satisfeta que aquelles alumnes fossin alumnes del meu institut, de l'IES Jaume I. En fi, ja m'he deixat endur per l'emoció...
Vam acabar a 1/4 de 3 i corrents cap a l'estació d'autobús. De camí cap a l'institut les vaig anar perdent. Cap a casa a dinar, que ja era hora. A 3/4 de 4 arribava jo a l'institut. Cap a 2/4 de 6 ja tornava a estar la Chantal i altres companys a l'institut, una trobada a la biblioteca del centre entre companys i amb la Carme Masip per parlar, per conèixer-se més, mentre veien i comentaven les fotos d'un dels viatges de la Chantal.
EL proper pas? La sortida a la Laboral el dia 11 d'abril amb els alumnes de 1r BAT A i B per assistir al Fòrum. Fins aleshores!