dissabte, 26 d’abril del 2008

EL BANC

Els alumnes de 3r i 4t de l’IES van assistir a la representació de l’obra ”El banc” que va ser escenificada al TAS el dia 8 d’abril. El que tenia de peculiar aquesta representació és que els protagonistes eren joves afectats per una paràlisi cerebral. No és el primer cop que els nostres estudiants assisteixen a una obra protagonitzada per aquests joves. El curs passat l’obra es deia “El cavaller Sant Jordi”. Els nostres alumnes van formar part dels més de 500 alumnes de Salou que hi van assistir. La resta del públic procedia del CEIP Europa, CEIP Santa Maria del Mar i CEIP Salou. En concret, van actuar 9 membres del taller ocupacional Gresol de l’Associació Provincial de Paràlisi Cerebral (APPC) i 9 professionals d’aquest centre.

L’obra titulada ‘El banc’ era de Manel Magí, un dels monitors del taller que duen a terme una vintena de joves de més de 16 anys. A aquest acte hi va assistir també l’alcalde de Salou, Antonio Banyeres; i la regidora de Benestar Social i Salut, Martina Fourrier, a més de diversos representants de l’APPC.

‘L’objectiu d’aquesta activitat és sensibilitzar els estudiants dels últims cursos de primària i de secundària dels centres educatius de manera que aprenguin a valorar l’esforç que fan aquelles persones que tenen limitacions físiques i psíquiques, així com a acceptar-se a sí mateixos’, va explicar la coordinadora pedagògica de l’Associació Provincial de Paràlisi Cerebral, Núria Buira.

Es tractava de ‘donar a conèixer la realitat’ d’aquest jovent que pateix aquest trastorn que interfereix el desenvolupament psicomotriu i afecta l'organització tant de la postura com del moviment, i també la percepció”, va afegir el president d’aquesta entitat privada sense afany de lucre amb seu a Sant Pere i Sant Pau, Jaume Marí.

La informació i les fotos ens les ha proporcionades la Beatriz Higueras (Cap de Premsa i Comunicació de l’Ajuntament de Salou)

El cangur 2007 - 08


Com ja dèiem dies enrera, el dia 3 d'abril de 2008 es van reunir un bon grapat de nois i noies de Salou, Cambrils i Vila-seca per participar al concurs matemàtic Cangur. A les imatges podeu veure com al Departament de matemàtiques hi va haver força moviment preparant les avellanes i després la Sala d'actes per encabir-hi tota la gernació de joves que va venir a l'IES Jaume I: enganxada de cartells, cadires i taules amunt i avall, cadires i taules que després van haver de tornar al seu lloc d'origen naturalment...; en fi, feina, però també il·lusió i ganes de fer coses. S'ha de reconèixer que dins la Sala d'actes també hi feia calor, tantes neurones funcionant generava tal quantitat d'energia que calia obrir portes i finestres i que l'aire fresc renovés l'ambient. Moltes bosses d'avellanes es van anar buidant al llarg de la prova, l'alumnat anava refent l'energia que gastava resolent els problemes. A la fi es va anar acabant i paulatinament els alumnes van anar sortint canviant impressions entre ells. Ara a esperar els resultats... I ja tenim els resultats! No tenim cap número 1, però sí alguns alumnes molt ben situats.
- d'entre els alumnes de 3r, la Nana Lin i la Viktorya Dubinova van quedar les primeres del centre (total alumnes d'aquest grup 6.400)
- d'entre els alumnes de 4t, el Narcís Presas i l'Alexandre Asensio van quedar els primers del centre (
total alumnes d'aquest grup 6.391
- d'entre els alumnes de 1r de BAT, el Arnau Marimon i el Marcos Bermúdez van quedar els primers del centre (
total alumnes d'aquest grup 3.862)
- d'entre els alumnes de 2n de BAT, el Raúl Obis i el Frederic Català van quedar els primers del centre (
total alumnes d'aquest grup 1.861)

dimecres, 23 d’abril del 2008

La Marta Mathéu visita l'IES Jaume I


Aquesta presentació l'hem treta del bloc de les professores de música que tenim enllaçat a la intranet.

El dia 22 d’abril ens va visitar la Marta Mathéu, filla del nostre benvolgut professor de religió, el Raimon Mateu. Els primers a rebre la seves paraules van ser els alumnes de 1r d’ESO. Primer, a través d’una presentació, la Marta els va explicar una mica el seu currículum, els seus inicis com a estudiant, dirigint diversos cors..., obrint-se camí poc a poc. Ara ja és una soprano reconeguda, que fa concerts arreu del món i guanyadora de molts premis, l’últim al XIV Concurso Internacional de Canto Francesc Viñas. Si en voleu saber més sobre la seva vida i la seva trajectòria, només cal que visiteu la seva web.

De totes maneres el que jo destacaria de la seva visita és la seva proximitat, la seva energia, el seu bon humor i la seva habilitat per fer-se escoltar pels alumnes i dialogar amb ells. En finalitzar la seva intervenció hi va haver preguntes de tot tipus per part dels alumnes, entre elles si mai havia trencat alguna copa cantant o bé quin altre tipus de música li agradava... I llavors vam tenir diverses sorpreses: ens va cantar un fragment d'òpera, ens va fer la seva nota més greu i la més aguda i també ens va voler demostrar que li va la marxa. Així que va fer sortir una alumna d’entre el públic, la Drielle Correia, que tenia al seu mòbil la cançó "baila el chiki chiki" del Rodolfo Chikilicuatre. Després també va fer aixecar els alumnes de la cadira i els va convidar a ballar amb ella aquest famós ball. Els alumnes estaven una mica tallats, només alguns van tenir l’empenta de seguir-la. L’ambient va ser molt maco. I el pare cada cop més gras de satisfacció. Però no es va acabar aquí la jornada de la Marta. Després va ser a nosaltres, els professors i professores del centre, a qui ens va oferir el regal de la seva veu. Ens va interpretar tres cançons populars catalanes, les mateixes que va cantar als alumnes. Certament la música ens pot provocar sentiments diversos i intensos, però jo crec que la veu, només la veu, magnifica aquests sentiments. Sempre que escolto cantar així, d’aquesta manera, de la manera que ho va fer la Marta Mathéu, sembla que el cor hagi de rebentar, sembla que no et pots aguantar les llàgrimes, que se’t talla la respiració, que l’emoció t’ennuega. No sé, així es com em vaig sentir jo i crec que tots ens sentíem més o menys així. Gràcies, Marta, per la teva visita, per la teva simpatia, pel regal de la teva veu. Bé, Raimon, també gràcies a tu perquè si no, potser no l’haguéssim conegut mai. (S’admeten col·laboracions per a expressar el que vau sentir sentint les cançons de la Marta Mathéu).

Acompanyava la Rosa Mathéu en la seva actuació un altre artista de fama internacional el Jordi Vergés, gran intèrpret d'orgue.

divendres, 4 d’abril del 2008

Sortida de 2n de BAT a Barcelona


El passat dijous 27 de març l'alumnat de 2n de bat va anar a Barcelona. Dividits en tres grups, van anar de visita a l'Institut d'Estudis Catalans, al CosmoCaixa, al Centre de Cultura de Dones al matí. I a la tarda, al CaixaFòrum i al Teatre Nacional de Catalunya a veure l'obra El cercle de guix caucasià de Bertold Bretch. Totes les visites van ser interessants i la sortida va tenir un resultat excel·lent.