diumenge, 18 de maig del 2008

Fòrum TRiCS: premi per al Raúl Obis



Aquest curs hi ha hagut una novetat important al Fòrum TRiCS. Les exposicions de treballs de caire tecnològic eren valorades per enginyers del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya. Aquest Col·legi tenia la intenció de donar un primer i segon premi, anomenats “Premis Enginy” als treballs que consideressin més interessants. Així doncs, a cada aula de la laboral hi havia un d’aquests enginyers prenent notes sobre els diferents treballs. Diversos alumnes del nostre IES optaven al premi, la D. B. Pacheco i la J. Cavaglia (treball de caire tecnològic), el R. Obis, el M. Vaccaro, el F. Català i el D. Sánchez (treballs de tecnologia).

Després de molts dies d’incertesa per fi vam saber que hi havia set finalistes i que un d’ells era un alumne de l’IES Jaume I, el Raúl Obis. Aquest fet ja ens alegrava moltíssim. Ara s’obria un altre període d’espera impacient, finalista, sí, però en quina posició? Aleshores ens va arribar un altre missatge, tots set finalistes rebrien premi, no tan sols el primer i el segon. Perfecte, però no es resolia el nostre interrogant.
L’acte de lliurament es va fixar per al dia 9 de maig, a la seu del Col·legi d’Enginyers Industrials, a TGN. I cap allà vam anar el Raúl i els seus pares, el Miquel Ibiza, el seu tutor, la Montse Vallès i una servidora, MP. Plovia molt, però vam arribar, ens vam dirigir a la sala d’actes, ens vam asseure a la segona fila (per sortir a les fotos, és clar) i a esperar. La sala s’anava omplint de nois i noies finalistes, de pares, mares i familiars, de tutors i tutores de recerca, de directors i directores... Les autoritats que havien de presidir l’acte anaven apareixent, també els fotògrafs oficials, una càmera de filmar... Tot molt solemne, molt bé... Una servidora amb la càmera va fer el que va poder, el fet de fer fotografies no em converteix en experta, us ho asseguro.
Amb la sala gairebé plena va començar l’acte el President de la Demarcació de Tarragona del Col·legi, el Sr Lluís Maestre i Oliva, el qual va ressaltar la idea que era important valorar i reconèixer la feina feta per uns alumnes que seran el nostre futur. Del Departament d’Educació va parlar el Vicenç Abellan el qual va destacar que era positiu el reconeixement públic de la tasca que fa el professorat i l’alumnat als centres educatius i que esperava que aquest fet continués al fòrums successius.
També va parlar el Sr Juan Carlos Boronat, el qual va fer un comentari dels diversos treballs presentats. De cadascun d’ells va fer diversos elogis i del conjunt va destacar dos fets que li van semblar més que significatius. La major part dels treballs lligaven dos fets per a ell importants, la feina que implicava fer-los, però també que els alumnes havien disfrutat fent-los, s’ho havien passat bé. A més, del treball del Raúl va destacar un altre fet, que havia sabut lligar dos interessos, el tecnològic, el mecànic, el fet d’haver fet una màquina i l’interès per l’edat mitja. Moltes coses i molt interessants va continuar dient, però aquí ho deixem.
Finalment va arribar el moment de la lectura de l’acta. Com sempre, es va començar per l’últim premi dels set que es concedien. Tots esperàvem sentir el nom del Raúl, però no; no era el setè, ni el sisè, ni el cinquè, ni el quart... El Raúl va quedar..., segon!!! Tots vam estar molt contents amb aquest segon premi, talment com si ens l’haguessin donat a nosaltres. Un moment gloriós, sí, un moment per recordar. Després de l’emoció del moment, la recollida dels regals per a ell i per al seu tutor, el Miquel. A la planta baixa ens esperava un picapica molt bo i abundant i després cap a casa. Si voleu saber en què consistia el premi del Raúl, aneu, el feliciteu i li pregunteu. També li podeu preguntar al Miquel. I perquè consti, vaig expressar la necessitat que també hi hagués un fòrum per als treballs de socials i humanitats.

Fórum TRiCS



Al mes de febrer us explicàvem totes les vicissituds que els nostres alumnes de 2n de BAT van passar al curs d’expressió oral a què van assistir com a preparació a l’exposició dels seus Treballs de recerca al Fòrum TriCS.
Doncs bé, finalment va arribar el dia 11 d’abril, el dia de l’exposició pública al Fòrum. Tots ells, la M. Asensio, la D. B. Pacheco, la Ch. Porton, la J. Cavaglia, la L. Martínez, el R. Obis, el M. Vaccaro, el F. Català i el D. Sánchez van pujar a l’autobús que ens havia de portar a la Laboral. Els acompanyaven els alumnes de 1r BAT A i B i alguns professors, el Ferran Arroyo i la Montse Piqué. També van venir més tard la Mercè Requesens i l’Ana Burrel. Val a dir que la jornada va estar molt ben muntada. Va començar a 2/4 de 10 i va acabar a l’hora prevista, cap a les 13h.
Primer hi va haver el lliurament de regals a tots els assistents, entre ells el llibre on hi havia un recull de tots els treballs de recerca que s’exposarien més tard. Després l’acte de benvinguda al teatre de la laboral, amb el breu parlament de les autoritats que presidien i organitzaven l’acte. Tot seguit tots els alumnes (75) que exposaven van rebre un diploma acreditatiu i finalment tots els alumnes, tant els de primer com els de segon, van dirigir-se a les aules assignades prèviament per començar les sessions.
Les professores vam anar on ens va semblar bé. Jo mateixa vaig assistir a algunes exposicions, no a totes perquè n’hi havia que es feien simultàniament en aules diferents. La primera a què vaig assistir va ser a la d’una noia que parlava sobre domòtica i que fins i tot havia construït una casa amb alguns dels avenços que aquesta ciència proposa per a les cases del futur (o present). La veritat és que em vaig emocionar perquè el primer que va fer és definir aquesta ciència a partir del seu significat etimològic. Després d’ella va exposar el Daniel Sánchez (Disseny d'un habitatge bioclimàtic) el qual també ho va fer bé, és més, diria que hi va afegir una nota d’humor molt beneficiosa per a la seva exposició, potser la música una mica forta, però bé. També vaig assistir a l’inici de l’exposició de la Chantal i la Laura (Introducció a l'anàlisi filogenètica mitjançant eines bioinformàtiques), les quals van començar amb molta força, però me’n vaig anar de seguida a fer fotos als altres alumnes que exposaven a l’aula del davant. Després de l’esmorzar i el retrobament amb col·legues d’altres instituts van recomençar les sessions. Aleshores vaig assistir a les exposicions del M. Vaccaro (Disseny i construcció d'un motor de corrent continu) i del R. Obis (Armes d'assalt medievals: Disseny i construcció d'un trebuchet). De l’exposició del Raúl cal dir que hi va haver la part pràctica; vam sortir fora de l’aula, al jardí, i allí el Raúl ens va fer una demostració pràctica del bon funcionament del trebuchet. No vaig poder anar a les exposicions del Frederic (Estudi físic del violí), de la Mariona (Estudi de la presència del calci a la llet) i de la Julieta i la Danann (Aportacions a l'anàlisi territorial a partir de sistemes de teledetecció). I així corrent amunt i avall, esmorzant a mig matí i fent fotografies vam arribar al final de la jornada. I cap a casa, cap a Salou, cal a l’institut.

divendres, 9 de maig del 2008

Exposició "Autoretrats" dels alumnes de la UEC



Ahir va inaugurar-se al vestíbul de Teatre Auditori de Salou (TAS) l’exposició dels alumnes de la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC) titulada ‘Autoretrats’. A la inauguració hi va assistir l’alcalde de Salou, Antonio Banyeres; el delegat del Govern a Tarragona, Xavier Sabaté; el Regidor de Cultura i Ensenyament, Paco Gaya; la directora de la UEC, Hermínia Martí; i els alumnes i professors del centre.

La UEC és un projecte educatiu del departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya amb conveni amb l’Ajuntament de Salou que ofereix als alumnes de l’IES Jaume I i de l’IES Salou un itinerari formatiu alternatiu a l’ESO. Actualment hi ha 15 alumnes en aquest centre, ubicat a la Masia Tous, on se’ls ofereix un recurs personalitzat de seguiment i acompanyament acadèmic, formatiu i personal.

L'exposició 'Autoretrats', en concret, forma part del projecte 'Coneixement i Desenvolupament Personal', que té com objectiu l'acompanyament, orientació i tutoritzacó en el desenvolupament del projecte de vida dels joves adolescents, mitjançant l'exercici de la creativitat, abordant l'autoconcepte, l'autoestima i la percepció subjectiva de la pròpia imatge. 'Mostrant el seu treball, els joves s'accepten i es mostren a qui els vulgui mirar i escoltar', es diu al fulletó informatiu de l'exposició.

A "Autoretrats" es poden veure imatges dels alumnes basades en l'obra d'Andy Warhol; fotografies del taller de pintura que han dut a terme i que ha consistit en la realització d'un mural amb la representació d'ells mateixos; així com una caixa fosca que han creat a partir de la reutilització de diversos materials en desús.

Les autoritats convidades a l'exposició van reconèixer la tasca educativa del professorat que es fa càrrec d'aquests nois i noies i van animar els joves a seguir fent treballs d'aquest tipus que els ajuden a 'superar-se i a conèixer els seus interessos, capacitats i habilitats'

Informació treta de la web de l'Ajuntament de Salou. Imatges obtingudes del bloc de la UEC.

Curs d'auxiliar de cuina per a l'alumnat de la UEC

L'Ajuntament de Salou i l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda han organitzat un curs de formació per als alumnes de Unitat d'Escolarització Compartida (UEC). El coordinador institucional de l'Ajuntament de Salou, Salvador Pellicé, juntament amb el regidor d'Ensenyament, Paco Gaya, i el secretari de l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda i director també de l'Hotel Playa Park, Jaume Orteu, van presidir ahir la inauguració del curs d'auxiliar de cuina organitzat per l'Associació Hotelera i la Unitat d'Escolarització Compartida (UEC) de l'Ajuntament de Salou. A l'acte, també hi va assistir la directora d’aquesta unitat, Hermínia Martí, i el personal docent Cristina Salmerón, Álex Arnau i Eduard Maldonado. El curs, que durarà 30 hores, i es realitza a l'Hotel Playa Park de Salou, finalitzarà el pròxim dia 18 d'abril. A ell, hi assisteixen un total de 15 alumnes de 13 a 16 anys de la UEC, en horari de 9 a 14 hores. Es tracta del primer cop que l'Ajuntament de Salou i l'Associació Hotelera uneixen esforços i estableixen una col·laboració directa en l'organització d'un seminari d'aquestes característiques. Un dels objectius principals de les sessions formatives és millorar la inclusió social dels estudiants de la UEC, així com la seva integració al municipi i la motivació pel sector de la cuina. El ponent del curs és José Sánchez Jorge, cap de cuina de l'Hotel Playa Park, des de l'any 1990. Jaume Orteu, en els seus parlaments, va explicar que l'Associació Hotelera té interès, des de fa anys, d'apropar el sector turístic al poble'. Per la seva banda, el regidor d'Ensenyament va dir també: 'Amb aquest curs, apropem els alumnes al món laboral i, concretament, al món de l'hostaleria i cal tenir en compte el fet que Salou és una ciutat eminentment turística'. El coordinador institucional, Salvador Pellicé, en el seu torn de paraules, va agrair a l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda 'aquesta oportunitat de col·laboració', ja que 'és una reivindicació de molts anys' i 'pot portar als alumnes oportunitats laborals importants dins del sector turístic'. Per la seva banda, la directora de la UEC, Hermínia Martí, va agrair els esforços de l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda i de l'Ajuntament de Salou en l'organització d'aquest seminari. Martí va destacar igualment la importància que té 'acostar el món turístic a la vida quotidiana del poble i a la realitat social de Salou'. La directora ha explicat que 'aquest curs de cuina forma part del projecte laboral i s'integra en el pla d'entorn, un programa organitzat per l'Ajuntament i la Generalitat per tal que tota la ciutat sigui una ciutat educadora'. El temari del curs inclou un ampli dossier que explica des de la distribució d'un hotel, amb el seu organigrama i funcions de cada departament, fins a com és una cuina d'un hotel, les funcions del cap de cuina, el llenguatge culinari i les maneres de cocció dels aliments. Els alumnes coneixeran, a més, els utensilis que es fan servir a la cuina i aprendran la terminologia específica. També rebran dades sobre la prevenció de riscos laborals a la cuina d'un hotel. Font: web de l'Ajuntament de Salou

diumenge, 4 de maig del 2008

Sant Jordi 2007 - 08

Per a l'IES Jaume I les activitats culturals que se celebren al voltant de la festivitat de Sant Jordi no es concentren en un sol dia sinó que es reparteixen al llarg de la setmana (del 21 al 25 d'abril).
Així doncs, ja al dilluns, dia 21 d'abril, els alumnes de 4t d'ESO van poder assistir al recital de poesia "Mientra el alma me suene" interpretat per Jaume Calatayud i organitzat pel Departament de Castellà. El mateix dia els professors Manuel Vives-Ferrándiz i l'Olivier Giménez, professors de francès i alemany respectivament, ens van passar una presentació sobre el viatge a París que va fer amb alumne s de 4t, 1r de BAT i del cicle de Secretariat. Tot un munt d'imatges i anècdotes que ens van traslladar a París, a la Tour Eiffel, a Montmartre, al Louvre, als seus petits i grans carrers...

El dimarts, dia 22 d'abril, tot l'alumnat de 4t, classe per classe, va passar per l'aula del cicle d'Atenció sociosanitària, els i les alumnes del qual els van donar una classe de primers auxilis.

També aquest mateix dia, a 2/4 d'11, ens va visitar la Marta Mathéu, filla del nostre professor de religió, el Raimon Mateu, dins del cicle de Lletraferits. Els primers a rebre les seves paraules van ser els alumnes de 1r d'ESO. Primer amb el suport d'una presentació, la Marta els va explicar una mica el seu currículum, els seus inicis com a estudiant dirigint diversos cors..., obrint-se camí a poc a poc. Ara ja és una soprano reconeguda, que fa concerts arreu del món i guanyadora de molts premis, l'últim al XIV Concurso Internacional de Canto Francesc Viñas
. Acompanyava la Marta Mathéu en la seva actuació un altre artista de fama internacional el Jordi Vergès, gran intèrpret d'orgue. Per la tarda els alumnes de 3r d'ESO van organitzar una gimcana literària per als alumnes de 2n.

I així arribem al dia 23, dimecres, sant Jordi. Molta moguda, moltes activitats, molta emoció! Així va ser el dia de Sant Jordi a l'IES Jaume I i així és curs rere curs, una ocasió per compartir, per participar, per gaudir... Ja des de feia molts dies i setmanes i fins i tot mesos, el coordinador d'activitats, l'Olivier Giménez, i d'altres companys i alumnes també, han estat pensant, buscant, preparant, organitzant... perquè al final tot surti rodó, bé. El resultat? Perfecte, tot va anar com estava previst.
Des de bon matí la preparació per a posar a la venda llibres i flors ja es va posar en marxa, al centre i també a fora. Durant tot el matí els responsables de les diverses parades van fer mans i mànigues per anar venent els llibres i les flors. I se'n van sortir més o menys. De ganes, no en van faltar.
També un grup d'alumnes de 3r 'ESO, acompanyat per les seves professores, la Pili Casanova, la Dolors Añón i l'Stefan Galve, van anar a visitar la gent gran de la residència de Salou, als quals els van oferir un detall i poemes i dels quals van rebre el regal de la il·lusió que els va fer la seva visita.
Tot seguit, a 2/4 d'11, a la Sala d'actes va tenir lloc el lliurament de premis literaris en porsa i poesia, en català i en castellà. També es van lliurar premis a les millors fotografies d'espais naturals i d'altres categories similars. Aquetsa activitats l'organitza cada curs el dep. de Ciències de la naturalesa. Mentre a l'explanada que hi ha davant del centre la Carme Masip havia organitzat una Performance literària. Tot l'alumnat estava convidat a sortir-hi per a llegir per a ell o ella mateixa poesia. Cal dir que hi va haver molta participació tenint en compte que es llegia poesia i que era una activitat voluntària.
A les 12 la Rosa Mateu oferia a l'alumnat de 1r de BAT un recital de poesia promogut pel dep. de Català, mentre a la biblioteca els alumnes de 2n BAT B miraven la pel·lícula "Remando al viento".
Finalment a 2/4 d'1 el gran festival ick del centre. Resulta que aquest curs coincideixen tres grups musicals al centre. Sempre en tenim algun, però tres..., és tot un rècord. Així doncs ens vam reunir al gimnàs tot els qui volíem escoltar els tres grups de rock: el Cluster Rock integrat per Carlos Arenas, Carlos Cardona, Carlos Guzmán i Sergio Luna; Flyfish amb Daniel Baeza, Daniel Sánchez, Àlex Gaya i Diego Cosano; i Parkingsound format per Sergio Luna, Juan Yaci, Arnau Marimón, Hèctor Portero i David Coronado. La seva actuació va despertar gran expectació entre l'alumnat i el professorat. Bona prova era la gran quantitat de públic assistent.
Realment va ser un matí agradable, sense incidències, tranquil dins de la moguda general que hi havia per tot arreu. La planta baixa de l'institut està plena de pòsters, imatges, relats, missatges...; uns ens recorden la Mercè Rodoreda a qui els alumnes de l'aula d'acollida amb l'ajut de les seves professores i de la Lídia Pérez han volgut dedicar-li un record en el centenari del seu naixement i lligada a aquesta activitat commemorativa també n'hi ha una altra d'innovadora, mai vista, el terra del vestíbul està decorat amb flors de colors i grandàries diferents, com un jardí... És tan bonic!!!. També tenim els retrats cubistes procedents de les classes de Visual i plàstica; l'alumnat del cicle infantil ens ha deixat la planta baixa tot ple de jocs de paraules molt vistosos i acolorits; també tenim la frase del mes que intenta posar una mica d'ordre en les idees dels nostres alumnes, no l'oblidem "El noranta per cent de l'èxit consisteix senzillament a insistir-hi"... En fi activitats diverses ia atractives en un entorn també divers i atractiu.
Per finalitzar la diada, un grup de professors i professores ens vam reunir al jardí i ens vam llegir els uns als altres una poesia, un relat, un regal mutu i encantador per acabar la diada de Sant Jordi 2008 d'una manera ben escaient... al centre perquè després la diada continuava a casa, al carrer... i, a l'institut, a l'endemà mateix. Sí, a l'endemà mateix, el dijous. dia 24 d'abril, amb un festival de dansa folk.
El portava la Georgina Fa, la filla del Jordi, la qual va tenir la gràcia de saber engrescar i animar del ot els alumnes assistents al taller perquè hi participessin. Els afortunats van ser el grup de Cluster Folk, els alumnes del Ball de bastons, el Cor Crescendo, el grup de Cluster o alguns altres estudiants de música. Explica la Rosa Sanahuja que tant els alumnes com elles s'ho van passar d'allò més bé ballant danses com la masurka, la polca i altres balls de rotllana. Cal aclarir que part de la música va ser en directe interpretada pel grup Cluster Folk.

dijous, 1 de maig del 2008

Emilio Calderón a l'IES Jaume I

Novament, el dia 6 de març del 2008, l'escriptor Emilio Calderón ens va visitar per a parlar-nos del seu llibre "Roma no paga traidores", llibre que van llegir els alumnes de 4t d'ESO a qui anava dirigida la xerrada. Al final de la xerrada l'Emilio Calderón va signar els llibres que li van presentar els alumnes i es va fotografiar amb ells.

FITTA 2008



Aquest curs 2007 - 08 l'IES Jaume I ha instal·lat un estand en el
Saló de la formació i del treball, tant els de BAT com els dels cicles. Com vau poder veure els qui el vau visitar, l'estand estava molt ben muntat i atès amb una pantalla per on s'anava reproduint un vídeo sobre el centre que el podeu veure a l'apartat de vídeos. El professorat i l'alumnat del cicle anava fent torns en les seves permanències. Tot va anar molt bé. que se celebrava els dies 16 i 17 d'abril al Palau de Fires i Congressos de Tarragona. L'estand va ser atès per alumnes del CFGS de Secretariat i l'objectiu era promocionar els estudis que s'estan fent al nostre IES