dijous, 31 de desembre del 2009
Visita a la Residència Jaume I de Salou
Publicat per Institut Jaume I Salou a les 12:14
dimarts, 8 de desembre del 2009
UEC: presentació del curs 2009 - 10
El dia 4 de desembre, a les 5 de la tarda va tenir lloc a la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC) de Salou la presentació dels projectes que s’hi desenvoluparan al llarg d’aquest curs 2009 – 10. La presentació d’aquests projectes la va fer el director de la UEC, el Róbert Nieva, davant d’un nombrós públic format pels mateixos alumnes i la seva família, la resta de professores que forma l’equip docent de la UEC, l’Olga Rodríguez, l’Alba Carbonell i la Lluïsa Gené, i altres convidats com pot ser l’Inspector responsable de la UEC, el Paco Valverde, la Directora i Cap d’estudis de l’institut Marta Mata, la Carme Sans i el Tomàs Teijeiro, el Sotsdirector i Cap d’estudis de l’IES Jaume I, el Bernardo Angulo i la Montse Piqué, i l’anterior directora de la Unitat, la Cristina Salmeron.
Així doncs, amb una sala totalment atapeïda pel públic assistent i enmig d’un silenci respectuós només trencat per alguna exclamació divertida, el Róbert va anar desenvolupant la seva presentació dels projectes i activitats que ja es fan o que es faran al llarg del curs amb un sol objectiu, convertir els seus alumnes en millors persones amb la implicació de tots els qui els envolten, sobretot de la família. Precisament en aquest punt va ser on més va incidir el Josep M. Porta, el psicopedagog que intervé en el creixement emocional dels alumnes dels dos instituts de Salou i també dels de la UEC.
Recollint les paraules del Róbert i contemplant les imatges de la presentació que les anaven reforçant us expliquem tot seguit quins són aquests projectes de què ens va parlar:
- la publicació de dues revistes on es pretén mostrar les inquietuds dels alumnes de la UEC i també presentar aquelles activitats que dia a dia omplen l’espai educatiu.
- l’actualització de la web perquè sigui una eina eficaç d’informació a l’abast de tothom.
- la creació del Servei de Mediació Escolar, un projecte considerant com un dels més importants i innovadors, gràcies al qual es podran treballar valors com la convivència, la justícia, la llibertat i la solidaritat. La novetat del projecte és que els alumnes utilitzen aquest servei de mediació per resoldre els conflictes de forma pacífica i per ajudar així a mantenir un bon clima de convivència i treball al centre. A més són dos alumnes del centre, un noi i una noia, els qui fan de mediadors.
- la difusió d’alguns monuments de Salou dins del projecte “L’escola adopta un monument” que promou la visita i estudi d’aquests monuments que els alumnes “adopten”, és a dir, visiten i estudien.
- la participació en un seguit de cursos en els quals els alumnes de la UEC realitzaran com un tastet d’oficis, d’aquesta manera s’orienta l’alumne/a cap al seu futur laboral. Els cursos són: manipulació d’aliments, auxiliar de cuina, iniciació a DJ i producció musical i primers auxilis; tots aquests cursos tenen en compte la realitat laboral de Salou. Altres tallers que també es fan al llarg del curs són els de construcció, fusteria, electricitat, horticultura, pastisseria, educació emocional i el taller contra la violència de gènere. És possible que al se n’afegeixi algun altre. Cal dir que la UEC participa en el Pla Educatiu d’Entorn impulsat conjuntament per l’Àrea d’Educació de l’Ajuntament de Salou i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Aquest Pla d’entorn és una eina que serveix per reforçar àmbits com l’èxit escolar, la integració de les famílies i l’enfortiment de les xarxes educatives.
Pel que fa a la intervenció amb l’alumnat i per tal de millorar el seu rendiment, tots aquells qui ho necessitin tindran un projecte individualitzat, és a dir, cada estudiant tindrà un pla de treball que anirà realitzant durant el curs. En aquest PI s’hi veuran reflectits els objectius, les activitats..., que cada noi i noia haurà d’assolir durant el curs. Aquest PI té tres apartats principals: un fa referència a les necessitats relacionades amb el món emocional del noi i de la noia; un altre apartat està relacionat amb les possibilitats que té l’alumne/a, és a dir, la manera d’aprendre, els processos cognitius i estratègies d’aprenentatge; i un tercer apartat es refereix als aprenentatges (objectius, continguts i activitats curriculars).
Una altra preocupació dels responsables de la UEC és eradicar l’absentisme escolar, problemàtica que ja es ve treballant des de cursos anteriors i que es tradueix en el baix percentatge d’absentisme que s’està aconseguint, de tal manera que en aquest trimestre s’ha situat en un 2%. És tot un èxit del qual tots n’estan molt orgullosos.
Tant en aquest apartat anterior com en tots els altres l’equip docent de la UEC considera fonamental la implicació i col·laboració de la família; és la clau perquè el projecte educatiu pugui donar un bon resultat: cal que tots els pares i mares, des de casa, reforcin les activitats i actituds que s’han treballat a la UEC al llarg de la jornada escolar. Aquesta implicació de la família facilita l’equilibri emocional de l’alumne/a i el reforça.
Després de la xerrada del Róbert i de la del Josep M. Porta hi va haver la intervenció de dos alumnes de la UEC que van expressar el seu reconeixement per la tasca dels seus professors. Un petit piscolabis va posar punt final a un acte on gairebé es podia tocar de tan material que semblava la il·lusió amb que tot l’equip docent de la UEC ha muntat el curs amb tots aquests projectes. Segur que aconseguiran tot el que s’han proposat.
Publicat per Institut Jaume I Salou a les 19:48
dimarts, 24 de novembre del 2009
Xerrada: l'arqueobotànica
“Sovint ens oblidem de què els avenços tecnològics han necessitat de descobriments anteriors per a poder materialitzar un aparell (p.e. un mòbil), o una tècnica agrícola, o un cotxe, o ... Val a dir, qualsevol dels estris o tècniques que ens són habituals avui dia. Per això, penso que s’hauria de tenir molt més en compte la Història de la Ciència, a fi de conèixer que les coses no surten del no res, per generació espontània, Us parlaré, doncs, d’una disciplina que no us deu sonar a res ... l’Arqueobotànica. És a dir, aquelles tècniques que ens permeten reconstruir com era el paisatge natural abans d’ara, a través dels sediments i d’altres restes que apareixen a les /excavacions arqueològiques/. Una feina de detectiu (investigador) que amb els seus mètodes arriba a esbrinar quin era el clima i altres aspectes pràctics de les societats pretèrites, tot tendint a desmitificar idees preestablertes sense mètode científic, com ara la de què un mico podia anar de nord a sud de la Península Ibèrica sense baixar dels arbres, o de què a la comarca de /Los Monegros/ hi havia hagut boscos, o de la por a un canvi climàtic, quan l’espècie humana, des dels seus orígens, n’ha patit una pila. Davant la tendència actual a creure més en l’esoterisme (p.e. astrologia, energies vitals, etc.) que no a pensar amb mètode científic (p.e. astronomia, física, etc.), fa que sovint ens porti a pensar si realment ja som homes o encara som homínids.”
Així doncs el dimecres 18 de novembre vam tenir el plaer d’escoltar el Dr. Francesc Burjachs i Casas parlant-nos sobre “L'arqueobotànica”.
Desprès d’una introducció sobre la ciència i la pseudociència o esoterisme, ens va obrir una porta al coneixement dels mètodes científics en els estudis arqueològics, concretament en els de l’arqueobotànica, és a dir, l’estudi de les comunitats vegetals en temps passats. Ens va oferir exemples concrets de descobriments realitzats a través d’aquesta ciència que ens permeten conèixer millor el nostre present a través de l’estudi del passat. Va saber unir preocupacions tan actuals com l’actual degradació del medi ambient o el canvi climàtic, amb la informació que ens proporciona l’arqueobotànica i ens va fer entendre que no podem plantejar-nos el present sense conèixer el passat. En definitiva va respondre aquesta pregunta habitual dels alumnes, “i això per a què serveix?” D'aquesta manera va respondre els interrogants que plantejava el títol de la conferència "L'arqueobotànica, serveix per a quelcom? Podem aplicar els seus coneixements a la societat actual? (Escrit per Rosa M. Guijarro)
Publicat per Institut Jaume I Salou a les 7:23
divendres, 30 d’octubre del 2009
L'IES Jaume I present a la inauguració del primer curs de l'Escola Superior de Comerç de Costa
Després del discurs d’obertura, el professor Josep R. Santolalla, Coordinador general del programa europeu de formació bàsica del comerciant de la UE, ha pronunciat una magistral conferència sobre el repte formatiu del nou comerç.
El cert és que la seva ponència podia anar dirigida a tots els àmbits laborals. Ha definit els valors de les empreses com a propis de la persona. Bàsicament ha definit els protagonistes d’una empresa, que són: la pròpia empresa, l’empleat i el client o usuari. Aquests tres protagonistes estan subjectes a actuar en una sola entitat, ja que els tres són un i junts, treballant en equip, garanteixin l’èxit de l’empresa.
D’altra banda ha expressat la importància de l’aprenentatge permanent, ja que el nou comerç ha canviat i canviarà més; per això, es demanaran professionals cada vegada més formats i el que no n’aprengui es quedarà fora. Ha remarcat que l’aprenentatge és igual a la millora continuada professional en la innovació i la creativitat rentable.
En definitiva, ha volgut dir que no perquè sabem fer les coses de certa forma les hem de fer sempre igual, sinó que, si les sabem fer, hem d’aprendre a fer-ho encara millor. Tal i com ens l’han presentat, certament el professor Josep R. Santolalla ens ha obsequiat amb una Conferència Magistral digna de sentir. Fina Casellas.
Publicat per Institut Jaume I Salou a les 17:20
El passadís de 1r d'ESO - Curs 09/10
Publicat per Institut Jaume I Salou a les 13:21
Ara ja fa un mes i mig....
Ja ha passat un mes i mig des d’aquell primer dia de curs i volíem recordar-lo amb aquesta imatge i amb la presentació adjunta. El temps passa, corre, vola . . . i no ens n’adonarem que arribarem al final. Per això cal aprofitar el temps. Ara ja s’acosta l’avaluació inicial, el primer indicador per als pares i per als propis alumnes i també per al professorat, de com van les coses, si cal millorar la manera de fer invertint més temps i esforços en fer deures i estudiar, o no perquè els resultats ens demostren que fem el que cal.
Així doncs, el dijous, dia 5 de novembre de 2009, a les 18,30h, els tutors i tutores rebran els pares i mares dels Bats i Cicles formatius de grau mitjà; el dilluns, dia 9 de novembre, a les 18,30h, seran rebuts els de 1r i 2n d’ESO i a les 19,30h del mateix dia, els pares i mares de 3r i 4t.
Publicat per Institut Jaume I Salou a les 11:30
divendres, 9 d’octubre del 2009
Comença el curs 2009 - 10
El pas més recent en aquest camí que hem emprés és la nostra adscripció al projecte 1:1 amb l’adopció dels llibres digitals per a 1r curs d’ESO. Per tal de conéixer els nous materials que utilitzarem aquest curs només a primer, però en el futur a més cursos, ja al llarg de l’estiu hem disposat d’accés als llibres digitals; però aquests primers dies de setembre també estem assistint a un curs preparatori.
El primer dia vam treballar continguts teoricopedagògics de com utilitzar els materials digitals en el procés d'ensenyament aprenentatge, a càrrec d'Interactiva i, després d'un breu descans, també vam conèixer el funcionament de la interfície de treball Digital text i ens van presentar els materials disponibles a càrrec de l'editorial. El segon dia el Xavier Suñé ens va parlar de les competències digitals. En dies successius hi haurà una conferència-debat sobre "El canvi educatiu i TIC" a càrrec de Ferran Ruiz; una reflexió i assessorament sobre els temes exposats, a càrrec de Xavier Suñé i, a la segona part del matí, una introducció a l'ús i funcionament de les pissarres digitals. Acabarem aquesta preparació amb una exposició-debat sobre "Orientacions pedagògiques i TIC a càrrec de Ferran Ruiz i Xavier Suñé Esperem que tots traguem profit de tota aquesta activitat i la que continuarem fent al llarg del curs, tant professors i professores com alumnes i pares.
Publicat per Institut Jaume I Salou a les 10:56
Projecte 1:1. Reunió de pares
Publicat per Institut Jaume I Salou a les 1:49
Inauguració del curs escolar 2009 - 10 a Salou
Publicat per Institut Jaume I Salou a les 1:41
dissabte, 22 d’agost del 2009
... gairebé!
L’IES Jaume I hi acull sobretot aquells cursos que necessiten un entorn TIC o TAC o..., 230 vam ser els que vam envair Salou aquella setmana, alguns ja hi érem, és clar. Uns quants de nosaltres vam triar una altra opció, i així vam suar “tinta” a dojo amb els també intensos cursos telemàtics de dues setmanes.
D’altres se’n van anar a Girona, a Jornades tècniques específiques de la seva matèria, com podeu veure a les fotos. En fi, vam acabar el curs 2008 – 09 preparant-nos per al següent curs, el 2009 – 10, que ja tenim aquí i que ens troba superpreparats i superil·lusionats, a punt per a superar una altra posada a punt abans de començar! Fins aviat!!!
Publicat per Institut Jaume I Salou a les 15:28
dijous, 30 de juliol del 2009
A reveure!
Aquest curs 2008-09 ha estat l’últim per al Xavi Anguera a l’IES Jaume I. De fet, són més els qui ens deixen forçats per les circumstàncies, o bé perquè han aconseguit plaça a un centre més proper a casa seva, com és el cas del Francesc Gómez (tretze anys al centre!!), la Sílvia Emeterio, la Isabel Queralt...
El cas del Xavi és diferent perquè ell, com el Josep Maria Riba, l’Antonieta Sanfeliu o la Carmen Veiga, ens deixa perquè es jubila. La veritat és que dol, i dol molt. Ha estat un professor que era apreciat per alumnes i companys per la feina ben feta i per la seva qualitat humana.
El Xavi era professor d’història i, si abans que jo arribés a l’aula, hi havia estat ell, es notava de seguida: la pissarra estava tota plena d’esquemes, TOTA. Era per fer-hi una fotografia, no hi vaig pensar mai a fer-ne una, llàstima. El que m’ha fet gràcia aquest últim any o dos de Xavi Anguera al centre és la seva modernització. Un pensaria “Em falta un any o dos per acabar, em planto”. Doncs, no, el Xavi va canviar els seus tradicionals i autèntics esquemes per presentacions (PPS). Em va alegrar que no s’immobilitzés, encara que també em va doldre perdre de vista aquells esquemes tan, tan personals i característics.
Han estat molts anys de conviure amb ell al centre, molts els companys i alumnes que han passat pel seu costat. Tots l’apreciem i així li ho vam voler demostrar en el dinar de fi de curs. Van ser molts els correus que vaig rebre de companys i companyes que no van poder venir al dinar però que o contribuïen al seu regal o li desitjaven el millor justificant la seva absència per altres compromisos derivats de la feina. Tot mostres de l’apreci que tant a la feina com fora li volien demostrar tots aquells que l’han conegut. També de part de l’AMPA i de l’Ajuntament de Salou i de mans del seu alcalde i del regidor d’Ensenyament va rebre una mostra de reconeixement.
Et trobarem a faltar, Xavi, et trobaré a faltar, Xavi. Són buits que no s’omplen, són empremtes que queden per tot arreu, pels passadissos, pel departament, per la Sala d’actes, a la primera fila, amb l’Antonio i el Marco, pel despatx on passaves a buscar algun caramel i a saludar-nos. Recordo que en una d’aquestes ocasions, en què estàveu tots tres assegudets com bons xiquets a primera fila en un claustre, us vaig presentar una nova professora dient “Aquest és l’Antonio, psicòleg i sexòleg, aquest és el Marco Antonio, l’informàtic del centre, i aquest és el Xavi, un inútil”. Ho vaig dir rient i per riure i, de fet, vam riure molt. Ja li vaig aclarir a la nova profe que era broma. Davant la possibilitat que potser hagués ferit el Xavi amb aquestes paraules meves dites sense pensar i de broma, li ho vaig anar a preguntar, no m’agraden els malentesos. I em va contestar que de cap de les maneres no l’havia ferit, que em coneixia prou per saber que era broma de veritat i que estava completament convençut que només ho havia dit per riure, no perquè ho cregués. Aquesta mostra de confiança, de fe en mi, de sentit de l’humor que és com s’havia de prendre aquell comentari meu, sense retrets, em van commoure, em van arribar al cor. I des del cor li desitjo, com també li desitja tota la resta de companys i companyes del centre, estic segura, que disfruti de la nova vida que enceta i que recordi que l’IES Jaume I és casa seva i nosaltres sempre els seus companys per sempre. Fins aviat, Xavi.
El mateix diem a tots aquells que per altres causes ens deixen. L'IES Jaume I és un lloc on tots podeu tornar perquè sempre hi trobareu algú que us rebrà amb els braços oberts, tot i que potser us oblidem, a la llarga. No importa. Ens refresqueu la memòria i a prendre alguna cosa. De fet, és el mateix que passa amb els alumnes i no per això no ens han de saludar quan ens vegin; al contrari, ens han de saludar i ens han de refrescar la memòria i compartir uns moments amb nosaltres encara que només sigui un minut per tal de reviure vells temps, vells fets. En fi, això és el que penso.
Publicat per Institut Jaume I Salou a les 12:49
dimecres, 29 de juliol del 2009
Ordenació de l'Enric Mateu
Nosaltres li desitgem al seu fill Enric molta sort en el seu futur i donar l'enhorabona al Raimon i la seva família, la qual cosa ja vam fer in situ uns quants companys del centre, la M. Vidiella, lla C. Alastruey, el X. Anguera, la C. Masip i la M. Piqué (una servidora), que jo recordi.
Us recordem que a l'institut ja coneixem també la seva filla la Marta Matheu, ja que en una ocasió va venir al centre a fer una xerrada i recital als alumnes i al professorat també. En la cerimònia d'ordenació del seu germà, la Marta també va impressionar als assistents amb el cant del Benedictus de la Missa de Sant Joan, de Haydn.
Publicat per Institut Jaume I Salou a les 14:10
divendres, 12 de juny del 2009
dijous, 11 de juny del 2009
El dinar, un fet intercultural
Va ser un fi de festa participatiu i ben sucós. Bon profit i moltes gràcies a les famílies que hi han participat cuinant aquestes delícies culinàries per tots nosaltres.
Publicat per Institut Jaume I Salou a les 6:21
Laura i Wayne, destacats a "Ficcions"
Van concursar 1359 grups d'alumnes de secundària dels Països Catalans, i el Wayne i la Laura van estar escollits entre les 50 millors històries. Es pot llegir el seu relat en la web www.ficcions.cat sota el pseudònim *estels fugaços*. Els escrits eren una activitat voluntària més de l'assignatura de llengua catalana i literatura i per tant, abans de cada lliurament, eren revisats per la professora de la matèria, en aquest cas, la Dolors Añón.
Publicat per Institut Jaume I Salou a les 5:56
diumenge, 24 de maig del 2009
Premi per al Guillem !!!
Publicat per Institut Jaume I Salou a les 10:28
dimecres, 29 d’abril del 2009
L’Espai europeu d'educació superior (EEES) - URV
3. El nou sistema d’estudis universitaris a Espanya serà el següent:
* Grau o estudis de 1r cicle (4 anys)
* Màster o 2n cicle (1 any)
* Doctorat o 3r cicle (3/4 anys)
Es pot dir que la majoria de les carreres seguiran aquest esquema, amb alguna variant en el Grau. Fer màster o doctorat serà optatiu, com ara. El que passa és que, com ara, facilitarà el poder obtenir un lloc de treball millor.
4. El decret d’ordenació dels EES surt publicat el 30/10/07, decret 1393/2007.
8. Estudis de Grau repartits en
- 1r curs: 60 ECTS
- 2n curs: 60 ECTS
- 3r/4t curs: un Pràcticum de 60 crèdits màxim
- 4t curs: treball de fi de Grau (de 6 a 30 crèdits)
9. El Pràcticum serà essencial i pactat amb les empreses des de la URV.
* Estan centrats en l’activitat de l’estudiant.
* Estan orientats al desenvolupament de les competències.
* Hauran de ser capacitadors per a la mobilitat.
Publicat per Institut Jaume I Salou a les 22:49
Sant Jordi 2009
BubbleShare: Share photos - Find great Clip Art Images.
Publicat per Institut Jaume I Salou a les 18:22
diumenge, 26 d’abril del 2009
Mercatec Tarragona 2008 - 09
Els dies 24 i 25 d'abril es va celebrar a Tarragona (Caixa Fòrum) la primera edició a Tarragona de Mercatec que és una exposició de treballs i projectes de Tecnologia de diversos centres educatius de les comarques de Tarragona. Mercatec ofereix als estudiants la possibilitat de mostrar les seves creacions tecnològiques al públic. També vol motivar l'aprenentatge de la Tecnologia i informar a la població del nivell d'ensenyament de la Tecnologia a les aules d'arreu de Catalunya. L'IES Jaume I de Salou, gràcies a l'interès dels membres del departament de tecnologia, la C. Alemany, la R. Martí, la M. P. Valls i el M. À. Ibiza, hi van ser presents amb una àmplia gamma de projectes de diversos cursos (3r ESO, 4t ESO i 2n de BAT A)
El divendres, 24 d'abril
BubbleShare: Share photos - Find great Clip Art Images.
El dissabte, 25 d'abril
BubbleShare: Share photos - Easy Photo Sharing
Els artilugis de l'IES Jaume I
BubbleShare: Share photos - Easy Photo Sharing
Els artilugis d'altres IES
BubbleShare: Share photos - Easy Photo Sharing
Publicat per Institut Jaume I Salou a les 10:35