dimarts, 27 de gener del 2009

M. Carmen de la Bandera, de nou a l'IES Jaume I de Salou

El dia 23 de gener, un altre cop, M. Carmen de la Bandera ha fet una pausa en les seves múltiples activitats com escriptora per passar pel nostre institut, l’IES Jaume I de Salou, i explicar als alumnes de 4t d’ESO com s’escriu un llibre, com ella va escriure África en el corazón que ha estat el llibre que han llegit aquests alumnes, molts dels quals ja havien llegit Sentir los colores. La xerrada va ser, com és habitual en ella, dinàmica i viscuda.

El llibre ens explica la vida de Diko, un noi procedent del Camerun, que decideix venir a Europa després d’haver viscut amargues experiències com la mort del seu amic Massandé o la de Makumba, el seu primer amor. Deixant la seva família (la seva mare havia mort, però quedaven el seu pare i el seu avi), arriba a Espanya on les coses no li van anar massa bé.

M. Carmen de la Bandera ens va explicar que per escriure el llibre i documentar-se va viatjar a Àfrica, va conviure amb la seva gent i va intentar conèixer i comprendre els seus costums. Res del que hi ha al llibre és inventat sinó que està basat en fets i personatges reals, que existeixen. Així en un centre d’acollida de Madrid va conèixer el que seria el protagonista del llibre i també a l’Àfrica va conèixer la noia que seria Makumba.

M. Carmen de la Bandera va fer una reflexió important a partir de tot el que li passa a Niko i de les seves ganes de millorar de vida. Nosaltres, ara i aquí, tenim de tot, tenim els mitjans i tenim les oportunitats; per tant, els hem d’aprofitar. Nosaltres vivim en el món del benestar, podem progressar, podem anar on vulguem, podem fer el que vulguem i, tanmateix, no sabem valorar unes circumstàncies per les quals molts moren i molts altres no ho aconsegueixen, i entre ells Niko.

dissabte, 17 de gener del 2009

El CFGM d'ASO visita l'Hospital de Sant Joan de Reus

El dia 14 de gener els alumnes del CFGM d'Atenció sociosanitària van anar a l'Hospital de Sant Joan de Reus. Els van acompanyar les professores Fina Casellas i Maria Lozano. Tot al llarg del matí els van ensenyar les instal·lacions i serveis d'urgències, del sociosanitari de l'hospital de dia de malalties degeneratives.. La majoria dels nostres alumnes han estrenat bata blanca i han pogut veure com és un sociosanitari, quin tipus de pacients s'hi atenen, quin tipus de material sanitari s'hi utilitza..., inclús han pogut provar com funcionen algunes grues per a la mobilització dels pacients. També han anat a l'hospital de dia de malalties degeneratives, on els han ensenyat les instal·lacions, la programació d'activitats que s'hi realitzen per treballar amb pacients d'aquestes característiques, etc. Fins i tot alguns d'ells han aprofitat l'oportunitat per donar consells als nostres alumnes perquè fossin uns bons professionals.

divendres, 16 de gener del 2009

L'IES Jaume I visita l'Ateneu Noubarris de Barcelona


El dia 15 de gener els alumnes d’Ed. Infantil de 1r curs amb les professores Anna Soler i Maria Lozano hem visitat a Barcelona l’Ateneu de Noubarris. I què és l’Ateneu de Noubarris? Ells mateixos es defineixen com “un equipament social i cultural gestionat per veïns i veïnes que dediquen el seu temps sense ànim de lucre, per enriquir-se emocionalment, vivencialment i socialment”. En aquest Ateneu es porten a terme molts projectes “El circ ha estat una de les principals activitats de l’Ateneu des del seu començament (1977), juntament amb d’altres manifestacions artístiques: teatre, música, debats, xerrades, exposicions, tallers... L’aportació voluntària d’un nombrós grup de persones compromeses amb aquest projecte, és un dels factors que el fa possible”. En la visita ens han explicat diferents aspectes de l’educació no formal, del teixit associatiu, dels seus projectes concrets..., especialment el de l’escola de circ. A la presentació de la seva web posa “A l’Ateneu entenem el circ com una eina educativa i de transformació de l’entorn. Una pràctica educativa amb capacitat terapèutica, de transmissió de valors i coneixements tècnics”. També hem aprofitat per fer alguna dinàmica grupal i perdre’ns pel laberint d’Horta.

CFGS Ed. Infantil: xerrada sobre el massatge infantil

El dimecres 14 de gener ha vingut a l’IES Jaume I Anna Pastor Cherta a oferir una xerrada pràctica sobre el massatge infantil als nostres alumnes del CFGS d'Educació Infantil.
El tacte i el contacte és un instint natural: ens toquem per alleugerir el dolor o per demostrar afecte i aquest contacte és una forma de comunicació natural en les persones.
L' equilibri energètic o de salut i benestar del nen es pot veure alterat per diversos factors externs i interns d' estrès que s'alternen i es donen simultàniament. La circulació equilibrada de l'energia vital de cadascú determinarà un correcte creixement i desenvolupament, i per tant, el grau de salut potencial del nadó. En les darreres dècades l'evidència científica demostra que existeixen múltiples beneficis físics i psicològics amb el massatge i la carícia durant el període prenatal i també neonatal en la cura del nadó.
La xerrada ha estat força interessant i ha despertat la curiositat i la participació dels nostres alumnes.


Massatge Infantil
View SlideShare presentation or Upload your own.