El dia 28 d'abril (2009), a 2/4 de 8 de la tarda, va venir a l'IES Jaume I de Salou Josep Manel Ricart, Vicerector de Política Acadèmica i de Recerca per parlar-nos de l'Espai Europeu d'Educació i resoldre els dubtes que el públic assistent (pares, alumnes i professorat) li volguessin plantejar. Aquí teniu un breu resum del que ens va parlar.
La xerrada estava organitzada per l'AMPA de l'IES Jaume I i l'Antena del Coneixement de la URV de Salou.1. Primer ens va explicar els orígens d’aquest procés, que ha pres el nom popular de “Procés de Bolonya” de la reunió europea d’universitats que hi va haver en aquesta ciutat alemanya al 1999 i de la qual en van sortir una sèrie de recomanacions per a totes les universitats europees per a anar convergint cap a aquest espai comú d’estudis universitaris.
2. L’objectiu d’aquest espai europeu d’educació superior és arribar a aconseguir l’harmonització de l’educació superior en els països de tota Europa. És a dir, fer efectiva la transferabilitat de crèdits universitaris a tota Europa.
3. El nou sistema d’estudis universitaris a Espanya serà el següent:
* Grau o estudis de 1r cicle (4 anys)
* Màster o 2n cicle (1 any)
* Doctorat o 3r cicle (3/4 anys)
Es pot dir que la majoria de les carreres seguiran aquest esquema, amb alguna variant en el Grau. Fer màster o doctorat serà optatiu, com ara. El que passa és que, com ara, facilitarà el poder obtenir un lloc de treball millor.
4. El decret d’ordenació dels EES surt publicat el 30/10/07, decret 1393/2007.
5. El decret d’accés a la universitat surt publicat el 24/11/08 en el decret 1892/2008. El sistema d’accés a la universitat ha canviat bastant: ara han posat més facilitats d’accés.
6. 1 curs = 60 ECTS (crèdits europeus transferibles) = 1.500 hores aprox. El Grau = 240 ECTS. 1 ECTS = 25 hores de treball de l’alumnat aproximadament.
7. Els estudiant de Grau, si acaben en la funció pública, s’integraran en el grup nivell A1 (com els llicenciats ara). Per als antics diplomats, passaran al nivell A2; i els antics llicenciats, A1.
8. Estudis de Grau repartits en
- 1r curs: 60 ECTS
- 2n curs: 60 ECTS
- 3r/4t curs: un Pràcticum de 60 crèdits màxim
- 4t curs: treball de fi de Grau (de 6 a 30 crèdits)
9. El Pràcticum serà essencial i pactat amb les empreses des de la URV.
10. Es poden reconèixer fins a 6 crèdits en activitats culturals, esportives o de representació (socials).
11. Però els canvis més importants seran metodològics. Caldrà que el professorat es pregunti quins objectius tenen aquests estudis, quines competències es desenvoluparan, quina connexió tenen unes assignatures amb les altres. D’altra banda, les tutories personalitzades seran essencials. Les classes ja no podran ser magistrals, ni centrades en el professorat, ni podran ser només transmissió de coneixements, sinó que caldrà formar gent que surti com més ben preparada millor per a integrar-se en el món laboral. Els nous EES:
* Estan centrats en l’activitat de l’estudiant.
* Estan orientats al desenvolupament de les competències.
* Hauran de ser capacitadors per a la mobilitat.
En acabar la xerrada, el públic assistent li va plantejar tota una sèrie de preguntes que van ser resoltes satisfactòriament. I així va acabar aquesta nova xerrada d'orientació sobre el nou sistema que s'està implantant a la universitat i que afectarà ja a gairebé tots els nous estudiant sque s'hi matricularan el proper cuir 2009 - 2010. (Carme Masip)