dijous, 31 de desembre del 2009

Fem torrons a l'Institut Jaume I


Enguany, el Nadal de l'Institut JAUME I, no ha estat una Nadal com qualsevol altre. Ha estat un Nadal dolç, musical i tradicional. Els alumnes de 3r d’ESO de l'optativa FESTES I TRADICIONS han fet de pastissers amb l’ajut del seu professor Raimon Mateu. Han elaborat torrons: de massapà, de fruita confitada i de xocolata amb fruits secs. En aquesta activitat hi ha participat també l'aula de tecnologia. S'han fabricat ells mateixos els motlles que havien de donar la forma al torró una vegada elaborat al laboratori de Geologia. Hem fet "pastetes": s'ha cuit el sucre, s'ha treballat la xocolata calenteta (mmmm..., més d'un dit va fer una excursió damunt la pasta, que bo!) i al final el resultat ha estat el que veieu a les fotografies.
Agraïm la col·laboració dels professors i professores del departament de Tecnologia i del de Ciències per les facilitats que ens han donat. Bon i gustós Nadal 2009 i any nou per a tots i totes!!!

Visita a la Residència Jaume I de Salou


Dins de les activitats de les festes de Nadal, els alumnes de religió de 1r d’ESO van anar a cantar nadales a la Residència d'Avis Jaume I de Salou on van poder posar en "solfa" el que havíem assajat només 2 dies abans a l'hora del pati. El resultat: la felicitat dels avis i àvies que van aplaudir insistentment l'actuació dels joves cantaires. Nadales com: El noi de la mare; Vint-i-cinc de desembre; El dimoni escuat; Campana sobre campana; Los peces en el rio... van fer les delícies de persones que van rebre, amb agraïment, les nadales que els mateixos alumnes havien confeccionat per felicitar-los el Nadal. Nosaltres, tant els alumnes de 1r d’ESO de Religió com el seu professor, Raimon Mateu, desitgem a tothom molta felicitat aquests dies i sempre! Bones festes i Bon any 2010!

dimarts, 8 de desembre del 2009

UEC: presentació del curs 2009 - 10

El dia 4 de desembre, a les 5 de la tarda va tenir lloc a la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC) de Salou la presentació dels projectes que s’hi desenvoluparan al llarg d’aquest curs 2009 – 10. La presentació d’aquests projectes la va fer el director de la UEC, el Róbert Nieva, davant d’un nombrós públic format pels mateixos alumnes i la seva família, la resta de professores que forma l’equip docent de la UEC, l’Olga Rodríguez, l’Alba Carbonell i la Lluïsa Gené, i altres convidats com pot ser l’Inspector responsable de la UEC, el Paco Valverde, la Directora i Cap d’estudis de l’institut Marta Mata, la Carme Sans i el Tomàs Teijeiro, el Sotsdirector i Cap d’estudis de l’IES Jaume I, el Bernardo Angulo i la Montse Piqué, i l’anterior directora de la Unitat, la Cristina Salmeron.

Així doncs, amb una sala totalment atapeïda pel públic assistent i enmig d’un silenci respectuós només trencat per alguna exclamació divertida, el Róbert va anar desenvolupant la seva presentació dels projectes i activitats que ja es fan o que es faran al llarg del curs amb un sol objectiu, convertir els seus alumnes en millors persones amb la implicació de tots els qui els envolten, sobretot de la família. Precisament en aquest punt va ser on més va incidir el Josep M. Porta, el psicopedagog que intervé en el creixement emocional dels alumnes dels dos instituts de Salou i també dels de la UEC.

Recollint les paraules del Róbert i contemplant les imatges de la presentació que les anaven reforçant us expliquem tot seguit quins són aquests projectes de què ens va parlar:

- la publicació de dues revistes on es pretén mostrar les inquietuds dels alumnes de la UEC i també presentar aquelles activitats que dia a dia omplen l’espai educatiu.

- l’actualització de la web perquè sigui una eina eficaç d’informació a l’abast de tothom.

- la creació del Servei de Mediació Escolar, un projecte considerant com un dels més importants i innovadors, gràcies al qual es podran treballar valors com la convivència, la justícia, la llibertat i la solidaritat. La novetat del projecte és que els alumnes utilitzen aquest servei de mediació per resoldre els conflictes de forma pacífica i per ajudar així a mantenir un bon clima de convivència i treball al centre. A més són dos alumnes del centre, un noi i una noia, els qui fan de mediadors.

- la difusió d’alguns monuments de Salou dins del projecte “L’escola adopta un monument” que promou la visita i estudi d’aquests monuments que els alumnes “adopten”, és a dir, visiten i estudien.

- la participació en un seguit de cursos en els quals els alumnes de la UEC realitzaran com un tastet d’oficis, d’aquesta manera s’orienta l’alumne/a cap al seu futur laboral. Els cursos són: manipulació d’aliments, auxiliar de cuina, iniciació a DJ i producció musical i primers auxilis; tots aquests cursos tenen en compte la realitat laboral de Salou. Altres tallers que també es fan al llarg del curs són els de construcció, fusteria, electricitat, horticultura, pastisseria, educació emocional i el taller contra la violència de gènere. És possible que al se n’afegeixi algun altre. Cal dir que la UEC participa en el Pla Educatiu d’Entorn impulsat conjuntament per l’Àrea d’Educació de l’Ajuntament de Salou i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Aquest Pla d’entorn és una eina que serveix per reforçar àmbits com l’èxit escolar, la integració de les famílies i l’enfortiment de les xarxes educatives.

Pel que fa a la intervenció amb l’alumnat i per tal de millorar el seu rendiment, tots aquells qui ho necessitin tindran un projecte individualitzat, és a dir, cada estudiant tindrà un pla de treball que anirà realitzant durant el curs. En aquest PI s’hi veuran reflectits els objectius, les activitats..., que cada noi i noia haurà d’assolir durant el curs. Aquest PI té tres apartats principals: un fa referència a les necessitats relacionades amb el món emocional del noi i de la noia; un altre apartat està relacionat amb les possibilitats que té l’alumne/a, és a dir, la manera d’aprendre, els processos cognitius i estratègies d’aprenentatge; i un tercer apartat es refereix als aprenentatges (objectius, continguts i activitats curriculars).

Una altra preocupació dels responsables de la UEC és eradicar l’absentisme escolar, problemàtica que ja es ve treballant des de cursos anteriors i que es tradueix en el baix percentatge d’absentisme que s’està aconseguint, de tal manera que en aquest trimestre s’ha situat en un 2%. És tot un èxit del qual tots n’estan molt orgullosos.

Tant en aquest apartat anterior com en tots els altres l’equip docent de la UEC considera fonamental la implicació i col·laboració de la família; és la clau perquè el projecte educatiu pugui donar un bon resultat: cal que tots els pares i mares, des de casa, reforcin les activitats i actituds que s’han treballat a la UEC al llarg de la jornada escolar. Aquesta implicació de la família facilita l’equilibri emocional de l’alumne/a i el reforça.

Després de la xerrada del Róbert i de la del Josep M. Porta hi va haver la intervenció de dos alumnes de la UEC que van expressar el seu reconeixement per la tasca dels seus professors. Un petit piscolabis va posar punt final a un acte on gairebé es podia tocar de tan material que semblava la il·lusió amb que tot l’equip docent de la UEC ha muntat el curs amb tots aquests projectes. Segur que aconseguiran tot el que s’han proposat.